Türkiye'de sendikalı çalışanların iş tatminlerinin incelenmesi
Examining the job satisfaction of unionized employees in Turkey
  1. Tez No: 837905
  2. Yazar: FATMA DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sendika, Sendika Üyeliği, İş Tatmini, Çalışma Hayatı, Tatmin, Union, Union Membership, Job Satisfaction, Working Life, Satisfaction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Sendikal oluşumlar ilk kez Sanayi Devrimi'nden sonra ortaya çıkmıştır. Sanayi Devrimi ile emek yoğun üretimden sermaye yoğun üretime doğru bir eğilim söz konusu olmuştur. Bu durum çalışanların daha zorlu koşullarda ve kötü ücretlerle çalışmasına sebebiyet vermiştir. Yaşanan bu olumsuz durumlar sonrasında işçiler bir araya gelerek önce küçük ölçekli sonrasında ise zamanla büyük ölçekli işçi birliklerini meydana getirmişlerdir. Bir araya gelerek topluluğun gücünü kullanarak çalışma şartlarını iyileştirmek için girişimlerde bulunmuşladır. Çalışma ve çalışma hayatı insanlık tarihinden bu yana var olan bi kavramdır. Kadın veya erkek farketmeksizin tarihin her anında çalışma hayatı içerisinde varolmuşlardır. Çalışma ortamı, işin niteliği, ücret, sosyal ve yan haklar vs. gibi etmenler çalışma hayatındaki tatmin ve motivasyonu etkilemektedir. Bahsedilen bu etmenlerden bir veya birkaç tanesinin eksik ya da hiç olmaması yaşanan iş tatminsizliğinde azalmaya sebebiyet vermektedir. Bu tezin amacı Türkiye'deki çalışanların sendika üyesi olduktan sonra iş tatminlerinde bir değişiklik olup olmadığını incelemektir. Tezin anakütlesini çalışan ve aynı zamanda sendika üyesi olan kişiler oluşturmaktadır. Fenomenolojik desen kullanılarak gerçekleştirilen bu araştırmada anakütle belirlenirken amaçlı örnekleme yöntemlerinden kartopu/zincir örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama yöntemi olarak ise yarı yapılandırılmış mülakat yöntemi tercih edilmiştir. Bu araştırmada, mülakatlar yapılırken katılımcıların da onayı ile ses kayıtlı olarak veriler depolanmıştır. Mülakatlar sonunda elde edilen veriler transkripsiyon yöntemi ile önce Microsoft Word dosyasına aktarılmış ve sonrasında MAXQDA ANALYTICS PRO 2020 DEMO programıyla analiz edilmiştir. Veri analizi sonucusunda katılımcıların %58,33 sendikaya üye olduktan sonra iş tatminlerinin arttığını ifade etmiştir.
Özet (Çeviri)
Trade union formations first emerged after the Industrial Revolution. With the Industrial Revolution, there was a trend from labor-intensive production to capital-intensive production. This situation has caused employees to work in more difficult conditions and with poor wages. After these negative situations, workers came together and formed first small-scale and then over time large-scale worker unions. They came together and took initiatives to improve working conditions by using the power of the community. Work and working life are concepts that have existed since human history. Regardless of whether they are men or women, they have existed in working life at every moment of history. Working environment, nature of the job, salary, social and fringe benefits, etc. Factors such as affect satisfaction and motivation in working life. The absence or absence of one or more of these factors causes a decrease in job dissatisfaction. The aim of this thesis is to examine whether there is a change in the job satisfaction of employees in Turkey after becoming a union member. The population of the thesis consists of people who are working and also union members. In this research, which was conducted using a phenomenological design, the snowball/chain sampling method, one of the purposeful sampling methods, was used to determine the population. Semi-structured interview method was preferred as the data collection method. In this research, voice-recorded data were stored during the interviews with the consent of the participants. The data obtained at the end of the interviews were first transferred to a Microsoft Word file by transcription method and then analyzed with the MAXQDA ANALYTICS PRO 2020 DEMO program. As a result of the data analysis, 58.33% of the participants stated that their job satisfaction increased after becoming a member of the union.