Artırılmış gerçeklik uygulamalarının 6. sınıf öğrencilerinin bilişsel yapılarındaki değişime etkisi: Vücudumuzdaki sistemler ve sağlığı ünitesi
The effect of augmented reality applications on change in the cognitive structure of 6th grade students: The systems in our body and the health unit
  1. Tez No: 837915
  2. Yazar: BETÜL ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE LÜTFİYE ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: artırılmış gerçeklik, bilişsel yapı, kelime ilişkilendirme testi, vücudumuzdaki sistemler, augmented reality, cognitive structure, word association test, systems in our body
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın amacı 6. sınıf Fen Bilimleri dersi“Vücudumuzdaki Sistemler ve Sağlığı'' ünitesinde artırılmış gerçeklik (AG) teknolojisi kullanılmasının öğrencilerin bilişsel yapılarındaki değişimine etkisini araştırmaktır. Yarı deneysel desende yürütülen araştırmanın çalışma grubunu 2021-2022 eğitim öğretim yılı Isparta il merkezinde bulunan bir ortaokulda öğrenim gören 35 6. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada, öğrencilerin bilişsel yapılarını ölçmek için araştırmacı tarafından oluşturulan Kelime İlişkilendirme Testi (KİT) uygulanmıştır. İlgili ünitede dersler; deney grubunda AG uygulamaları ile, kontrol grubunda ise öğretim programının öngördüğü şekilde yürütülmüştür. Deney ve kontrol gruplarının bilişsel yapılarındaki değişim, betimsel istatistik değerlerinden biri olan frekans aracılığı ile sunulmuştur. Anahtar kavramlara verilen yanıtlar doğrultusunda verilerin analizi için 35- üstü, 30-34, 25-29, 20-24, 15-19, 10-14, 5-9 olmak üzere 7 farklı kesme noktası belirlenmiştir. Kesme noktalarına bağlı olarak araştırmadan elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde, ön uygulama ve son uygulama sonuçlarına göre her iki grubun da bilişsel yapılarından olumlu yönde gelişim olduğu tespit edilmiştir. Ancak bu gelişimin AG uygulamaları ile yürütülen fen bilimleri dersinde daha fazla olduğu belirlenmiştir. Ön ve son uygulama KİT sonuçlarında AG destekli eğitimin, özellikle ”sinir sistemi,“ ”sindirim sistemi,“ ”dil,“ ”burun“ ve ”organ nakli" kavramları ile ilgili üretilen kavram çeşitliliğinde gelişim sağladığı ortaya koyulmuştur. Araştırma sonuçları doğrultusunda, AG destekli uygulamalarla bilişsel yapıda sağlanan değişimin konu edildiği detaylı nitel araştırmaların yürütülmesi ve farklı disiplinlerde de AG destekli uygulamalarla bilişsel yapının ortaya koyulması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the impact of augmented reality (AR) technology on the cognitive structures of students in the 6th-grade Science course, specifically focusing on the unit“Systems in Our Body and Health.”The research is conducted in a quasi-experimental design, with a study group consisting of 35 6th-grade students enrolled in a middle school in the central district of Isparta during the 2021-2022 academic year. To measure students' cognitive structures, the Word Association Test (WAT) created by the researcher was administered. In the study, lessons in the relevant unit were conducted with AR applications in the experimental group, while in the control group, instruction was carried out as prescribed by the curriculum. Changes in the cognitive structures of the experimental and control groups were presented through the frequency, a descriptive statistical measure. Data analysis was performed based on 7 different cutoff points: 35 and above, 30-34, 25-29, 20-24, 15-19, 10-14, and 5-9, determined according to the responses to key concepts. Upon evaluating the results obtained from the research in accordance with these cutoff points, it was found that there was a positive development in the cognitive structures of both groups in terms of pre-application and post-application results. However, it was determined that this development was more significant in the science lessons conducted with AR applications. Results from the pre- and post-application WAT scores indicated that AR-supported education led to improvement, particularly in the conceptual diversity generated around the concepts of“nervous system,”“digestive system,”“language,”“nose,”and“organ transplantation.”In line with the research findings, it is recommended to conduct detailed qualitative studies that focus on the changes in cognitive structures with AR-supported applications and to explore the manifestation of cognitive structures with AR applications in different disciplines.