COVID-19 pandemisinin kamu mali dengeleri üzerindeki etkisi: Türkiye örneği
The impact of the COVID-19 pandemic on public financial balances: The case of Turkey
- Tez No: 837935
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SAKAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: COVID-19 Pandemisi, Kamu Mali Politikası, Kamu Mali Dengesi, COVID-19 Pandemic, Public Fiscal Policy, Public Fiscal Balance
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 471
Özet
Geçmişten günümüze toplumun geçirdiği her bir aşamanın beraberinde getirdiği tahribatlar, endemi, epidemi ve pandemi karakterli çok sayıda salgın hastalık yaşanmasına sebep olmuştur. Bu salgınlarda milyonlarca insan hayatını kaybetmiş ve salgın kaynaklı krizler dünyada sağlık, ekonomik, sosyal, siyasi ve hatta ulusal güvenlik açısından çok büyük olumsuz etkilere neden olmuştur. Bu bağlamda çalışmanın ilk bölümünde salgın hastalıkların ortaya çıkışı, salgın hastalık türleri, tarih boyunca görülen salgın hastalıkların her birinin demografik, mali, siyasi ve sosyal etkileri ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Salgın hastalıkların ekonomi, askeri, iktisadi eğitim, sağlık ve sosyal hayat üzerinde oluşturduğu yıkım, hükümetler tarafından uygulamaya koyulan kamu politikaları ile hafifletilmeye çalışılmaktadır. Bu kapsamda tezin ikinci bölümünde seçili ülkeler tarafından COVID-19 pandemisiyle mücadelede öncelikle virüsün yayılımını sınırlamak amacıyla uygulanan sosyal yaşamı sınırlama, hareketliliği kısıtlama, sağlık ve eğitime yönelik kamu politika uygulamalarına kısaca yer verildikten sonra sınırlayıcı politika uygulamalarının ekonomi üzerindeki olumsuz etkileriyle mücadele edilmesine odaklanılarak ekonomi politikaları çerçevesinde para politikaları ve özellikle maliye politikası kapsamında kamu harcamaları ve kamu gelirlerine yönelik uygulamalara yer verilmiştir. Son olarak, pandeminin seçili ülkelerin kamu mali dengeleri üzerindeki etkisi ele alınmıştır. Çalışmanın son bölümünde Türkiye'nin COVID-19 salgınına karşı uyguladığı kamu mali politika uygulamaları ayrıntılı bir şekilde irdelenmiş ve ardından COVID-19 pandemisinin bütçe dengesine olan etkisi analiz edilmiştir. Öncelikle COVID-19 kukla değişkeni yanında, enflasyon, iç borç faiz oranı, döviz kuru, cari denge, kamu geliri ve kamu harcamaları gibi değişkenler belirlenmiştir. Bu doğrultuda değişkenlerin birim kök testi ile durağanlıkları incelenmiş ve ARDL sınır testinden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
From the past to the present, the devastation brought about by each stage of society has caused many epidemics with endemic, epidemic, and pandemic characteristics. Millions of people have lost their lives in these epidemics and epidemic-induced crises have caused huge negative effects in terms of health, economic, social, political, and even national security in the world. In this context, the first part of the study examines in detail the emergence of epidemics, the types of epidemics, and the demographic, financial, political, and social effects of each epidemic throughout history. The devastation caused by epidemics on the economy, military, economic education, health, and social life is tried to be mitigated by public policies implemented by governments. In this context, in the second part of the thesis, public policies implemented by selected countries in the fight against the COVID-19 pandemic, firstly, to limit the spread of the virus, such as restricting social life, restricting mobility, health and education, and then focusing on combating the negative effects of restrictive policy practices on the economy, monetary policies within the framework of economic policies and especially public expenditures and public revenues within the scope of fiscal policy. Finally, the impact of the pandemic on the public fiscal balances of selected countries is discussed. In the last section of the study, Turkey's public fiscal policy implementations against the COVID-19 pandemic are examined in detail and then the impact of the COVID-19 pandemic on the budget balance is analyzed. First of all, in addition to the COVID-19 dummy variables, variables such as inflation, domestic debt interest rate, exchange rate, current account balance, public revenue, and public expenditures are determined. Accordingly, the stationarity of the variables was analyzed with the unit root test, and the ARDL bounds test was utilized.