Gender stereotypes in the workplaces: A Turkish news-based qualitative analysis
İşyerlerinde cinsiyet stereotipleri: Türk haberleri temelinde nitel bir analiz
  1. Tez No: 838196
  2. Yazar: İPER TOPAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İRGE ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: cinsiyet stereotipleri, taciz, eşitsizlik, şiddet, haberler, gender stereotypes, harassment, inequality, violence, news
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
İş dünyasındaki kadın tasvirini ortaya koyan bu nitel analiz çalışması, cinsiyet stereotiplerinin kadınların iş hayatı deneyimleri üzerindeki yaygın etkisini incelemektedir. 22 yıllık bir dönem boyunca, çalışmanın amaçlarıyla uyumlu olarak seçilmiş 147 haber makalesi, araştırmanın temelini oluşturmaktadır.“Cinsiyet,”“taciz,”“eşitsizlik”ve“şiddet”gibi bilinçli olarak seçilmiş anahtar kelimeler, kadın kavramı ile bu terimler arasında ilişkiler ortaya konulmuş, medyanın kadın temsili ile cinsiyet stereotipleri arasındaki bağlantı çizilmiştir. Bu ilişki ağı, cinsiyet stereotipleri ile medyanın kadın temsili arasındaki bağı vurgulamaktadır. Profesyonel alanın ötesinde, bu çalışma, kadınların kariyerlerine başlamadan bile cinsiyet stereotiplerinin olumsuz etkisini ortaya koymaktadır. Önyargılı bu eğilimler, kadınların hayatlarının başlangıcından itibaren yön belirlemektedir. Ayrıca, araştırma bulguları, cinsiyet eşitsizliğinin kamu tartışmalarında artan bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, kadınların cinsiyet stereotipleri sonucu karşılaştıkları zorluklara dair genişleyen bir farkındalığı da yansıtmaktadır. Bu konudaki diyalog hız kazandıkça, toplumsal algılar ve normlardaki dönüşüm mümkün olabilir. Özetle, bu çalışma, medyada iş dünyasındaki kadınların nasıl tasvir edildiğini ve kökleşmiş cinsiyet stereotiplerinin derin etkilerini gösteren bir analiz sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Unveiling the portrayal of women in the world of business, this qualitative analysis study scrutinizes the pervasive impact of gender stereotypes based on individual experiences. Over a 22-year period, a comprehensive collection of 147 news articles, specifically chosen to align with the study's objectives, forms the basis of research. Deliberately selected keywords such as“gender,”“harassment,”“inequality”and“violence”revealed intriguing patterns, establishing a compelling connection between these terms and the concept of women. This intricate web of associations underscores the profound link between gender stereotypes and the media's representation of women. Beyond the professional sphere, the study uncovers the insidious influence of gender stereotypes on women even before they embark on their careers. These preconceived biases chart the course of women's lives from the very outset. Moreover, the research findings highlight the escalating prominence of gender inequality in public discourse, reflecting an expanding awareness of the challenges women encounter as a result of gender stereotypes. As the dialogue on this issue gains momentum, a transformation in societal perceptions and norms could be on the horizon. In summary, this study offers an enlightening exploration of how the media depicts women in the business realm and the far- reaching consequences of deeply ingrained gender stereotypes.