Ebeveyn-okul öncesi diyabet uyum ölçeği'nin türkçe geçerlik ve güvenilirliği
Turkish validity and reliability of the parent-preschool diabetes adjustment scale
  1. Tez No: 838234
  2. Yazar: RABİA SEVİM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU SARIALİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, diyabet, ebeveyn, uyum, Adjustment, child, diabetes, parent
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı Ebeveyn-Okul Öncesi Diyabet Uyum Ölçeği'nin Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışmasını yapmaktır. Materyal ve Metot: Araştırma, Şubat 2022- Kasım 2023 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Erzurum Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi'nde metodolojik tipte yürütüldü. Araştırmanın evrenini, belirtilen hastanelerin polikliniklerine gelen 3-6 yaş aralığında Tip 1 diyabetli(T1DM) çocuğu olan ebeveynler oluşturdu. Araştırmanın örneklemini, 3-6 yaş arasında T1DM'li çocuğa sahip olan 100 ebeveyn oluşturdu. Araştırma verilerinin toplanmasında“Ebeveyn Çocuk Tanıtıcı Formu”ve“Ebeveyn-Okul Öncesi Diyabet Uyum Ölçeği”kullanıldı. Veriler yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak ortalama 15 dakikada toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde geçerlik ve güvenilirlik analizleri kullanıldı. Araştırmada etik ilkelere bağlı kalındı. Bulgular: Ölçek 20 madde ve tek boyuttan oluştu. Ölçek maddelerinin KGİ değeri 0.99'dur. Ölçeğin KMO değeri 0.693, Bartlett's testi x2=1684.932, p=0.001'dir. Ölçeğin faktör yük değerleri 0.346 ile 0.781 arasında olduğu bulundu. Ölçeğin Cronbach α katsayısı 0.894'tür. Ebeveynlerin, Ebeveyn-Okul Öncesi Diyabet Uyum Ölçeği puan ortalması 30.27±7.58 olarak hesaplandı. Sonuç: Ebeveyn-Okul Öncesi Diyabet Uyum Ölçeği Türkçe geçerli ve güvenilir bir uyum ölçme aracıdır.
Özet (Çeviri)
Material and Method: The research was conducted as a methodological type at Atatürk University Health Research and Application Center and Erzurum Regional Training and Research Hospital between February 2022 and November 2023. The population of the research consisted of parents with children with Type 1 diabetes (T1DM) between the ages of 3-6 who came to the outpatient clinics of the specified hospitals. The sample of the study consisted of 100 parents of children with T1DM between the ages of 3-6.“Parent-Child Identifier Form”and“Parent-Preschool Diabetes Adaptation Scale”were used to collect research data. Data were collected using the face-to-face interview technique in approximately 15 minutes. Validity and reliability analyzes were used to evaluate the data. Ethical principles were adhered to in the research. Results: The scale consisted of 20 items and a single dimension. The CGI value of the scale items is 0.99. The KMO value of the scale is 0.693, Bartlett's test x²=1684.932, p=0.001. The factor load values of the scale were found to be between 0.346 and 0.781. The Cronbach α coefficient of the scale is 0.894. The average score of the parents on the Parent-Preschool Diabetes Adaptation Scale was calculated as 30.27±7.58. Conclusion: Parent-Preschool Diabetes Adaptation Scale in Turkish is a valid and reliable adaptation measurement tool.