Mide kanseri nedenli opere edilen hastalarda çoklu inflamasyona bağlı prognostik indeks ile klinikopatolojik özellikler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between multiple inflammation-related prognostic index and clinicopathologic features in patients operated for gastric cancer
- Tez No: 838243
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA DİNÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: mide kanseri, kombine indeks, sağkalım, klinokopatolojik özellikler, Gastric cancer, combined index, survival, clinopathological features
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Mide kanseri dünyada kansere bağlı ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer almaktadır Sistemik bir inflamatuar yanıt, karsinogenez ve tümörün ilerlemesinde önemlidir ve çeşitli kanser türlerine sahip hastalarda postoperatif kısa sağkalım ile ilişkilidir Buna bağlı olarak çok çeşitli skorlama sistemleri geliştirilmiştir. Bu skorlama parametrelerinin çeşitli tümörlerde prognoz sağ kalım gibi parametreleri tahmin etmede önemli rolü olduğu bildirilmektedir. Prognostik Nutrisyonel İndeks(PNİ), Nötrofil/Lenfosit Oranı (NLR) ,Trombosit/Lenfosit oranı (PLR), prognostik indeks (PI) dahil olmak üzere inflamasyona dayalı prognostik skorlar kullanılarak oluşturulan Çoklu İnflamasyona Bağlı Prognostik İndeks(Kombine İndeks) ile sağkalım ve klinikopatolojik özellikler arasındaki ilişki araştırıldı Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda hastanemizde 2019 yılından günümüze kadar mide kanseri nedeniyle opere edilen adenokarsinom tanısı olan hastaların ameliyattan önceki son 1 hafta içerisinde alınmış periferik venöz kan örnekleri incelendi. NLR, PLR, Pİ, PNİ değerleri hesaplanarak kombine indeks skorları oluşturuldu. Hastaların demografik, klinik, laboratuvar, radyolojik ve patolojik özellikleri incelenerek bu skorlama sistemi ve parametreler arasındaki ilişki incelendi. Bulgular: Ankara Şehir Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde mide kanseri nedeniyle opere edilmiş ve patolojik olarak adenokarsinom tanısı olan toplam 154 hasta incelendi. Hastaların 58'i kadın, 96 erkekti. 95'ine total ve 59'una subtotal gastrektomi yapılmıştır. Kombine skoru 0-1 puan olan 67 hasta, 2-3 puan 54 hasta ve 4-6 puan 33 hasta mevcuttu. Kombine skoru 4-6 puan alan hastalarda sağkalım anlamlı derecede düşük olduğu görülmüştür ve ortalama sağ kalım süresinin 31 ay olduğu gözlenmiştir. Kombine skor ile yaş ve tümör boyutu arasında pozitif korelasyon olduğu görüldü. Subtotal gastrektomi olanların kombine skoru total gastrektomi olanların skorundan anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p=0,022). Geç mide kanseri olanların kombine skoru erken mide kanseri olanların skorundan anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur(p=0,002). Nöral invazyonu olan hastaların kombine skoru olmayanların skorundan anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p=0,037). Kombine skorun 1 ve üzeri değerlerinde geç mide kanserini %60,7 sensivite, %73,7 spesifite ile belirlediği gözlenmiştir Kombine skorun ise 3 ve üzeri değerlerde, PLR>0, PNİ>0 değerlerinde lokal hastalık grubunu metastatik hastalıktan %40,7 sensivite, %90,6 spesifite ile ayırabildiği bulunmuştur. Sonuç: Çoklu inflamasyona bağlı prognostik indeks (kombine indeks) birçok inflamatuar parametreyi içeren kolay ve uygun maliyetli bir skorlama sistemidir. Preoperatif dönemde mide kanserinde kullanılması sağkalım, nöral invazyon, hastalığın evresi ve mortalite gibi prognoz açısında önemli faktörleri önceden öngörebilir. Ayrıca kombine indeksin ileri evre mide kanserini erken evre mide kanserinden ayırt etmede kullanılabileceğini öngörmekteyiz. Yaş, tümör boyutu, nöral invazyon gibi parametrelerle ilişkili olan bu skorlama sisteminin güncel pratikte kullanıma aday olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Gastric cancer is the third leading cause of cancer-related death in the world. A systemic inflammatory response is important in carcinogenesis and tumor progression and is associated with short postoperative survival in patients with various types of cancer. Accordingly, a wide variety of scoring systems have been developed. It has been reported that these scoring parameters have an important role in predicting parameters such as prognosis and survival in various tumors. Multiple InflammationRelated Prognostic Index (Combined Index) created using prognostic scores based on inflammation, including Prognostic Nutritional Index (PNI), Neutrophil/Lymphocyte Ratio (NLR), Platelet/Lymphocyte ratio (PLR), prognostic index (PI), and The relationship between clinicopathological features was investigated. Materials and Methods: In our study, peripheral venous blood samples taken in the last 1 week before the operation of patients with a diagnosis of adenocarcinoma who have been operated for gastric cancer in our hospital since 2019 were examined. Combined index scores were created by calculating NLR, PLR, PI, PNI values. Demographic, clinical, laboratory, radiological and pathological characteristics of the patients were examined and the relationship between this scoring system and parameters was examined. Results: A total of 154 patients with a pathological diagnosis of adenocarcinoma who were operated on for gastric cancer in the General Surgery Clinic of Ankara City Hospital were examined. 58 of the patients were female and 96 were male. Total gastrectomy was performed in 95 and subtotal gastrectomy in 59. There were 67 patients with a combined score of 0-1, 54 patients with 2-3 points, and 33 patients with 4-6 points. Survival was found to be significantly lower in patients with a combined score of 4-6, with a mean survival time of 31 months. There was a positive correlation between the combined score and age and tumor size. The combined score of those with subtotal gastrectomy was found to be significantly higher than the score of those with total gastrectomy (p=0.022). The combined score of those with late gastric cancer was found to be significantly higher than the score of those with early gastric cancer (p=0.002). The combined score of patients with neural invasion was found to be significantly higher than the score of those without (p=0.037). It was observed that the combined score determined late gastric cancer with 60.7% sensitivity and 73.7% specificity at values of 1 and above. It was found that it could distinguish with 90.6% specificity. Conclusion: The prognostic index due to multiple inflammation (combined index) is an easy and cost-effective scoring system that includes many inflammatory parameters. Its use in gastric cancer in the preoperative period can predict important factors in terms of prognosis such as survival, neural invasion, stage of the disease and mortality. In addition, the combined index can predict advanced stage gastric cancer. We predict that it can be used to differentiate it from early stage gastric cancer. We think that this scoring system, which is related to parameters such as age, tumor size, and neural invasion, may be a candidate for use in current practice