Farklı döner eğelerin, döngüsel yorgunluk ve kanal transportasyon miktarlarının, yapay kök kanallarında değerlendirilmesi.
Evaluation of cyclic fatigue and the degree of canal transportation of the different rotary instruments, in artificial root canals
  1. Tez No: 838336
  2. Yazar: MELİH ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR AYDIN, PROF. DR. ALİ CEMAL TINAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: döner eğe sistemleri, kanal transportasyonu, döngüsel yorgunluk direnci, akrilik rezin blok, paslanmaz çelik kanal, rotary file systems, canal transportation, cyclic fatigue resistance, acrylic resin block, stainless steel canal
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: Çalışmamızın temel amacı, günümüzde yaygın olarak kullanılan EndoArt (Touch Gold), Perfect (MTF Plus Gold), Fanta (V-Taper Gold) ve ProTaper Next döner eğe sistemlerinin kanal transportasyonu ve döngüsel yorgunluk dirençlerini karşılaştırmalı olarak analiz etmektir. Bu analiz, farklı sistemlerin performansını değerlendirerek hangi sistemin hangi durumlarda en etkili olduğunu belirlemeye yardımcı olacaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, 60 adet akrilik rezin blok kullanılmıştır. Kanal transportasyonu analizi için, 45° eğimli ve L-şekilli kanallara sahip bloklar kullanılmıştır. Kanallar, dört farklı döner eğe sistemi olan EndoArt Touch Gold, Perfect MTF Plus Gold, Fanta V-Taper Gold ve ProTaper Next ile şekillendirilmiştir. Döngüsel yorgunluk direnci analizi için, özel olarak hazırlanmış 60° eğime ve 3 mm eğim yarıçapına sahip paslanmaz çelik kanallar kullanılmıştır. Kanallar, her bir döner eğe sistemiyle şekillendirilmiş ve döngüsel yorgunluk test düzeneği ile dirençleri test edilmiştir. Her bir eğe sistemi için 10 adet kanal kullanılmış ve kırılma tur sayısı (KTS) ölçülmüştür. Bulgular: Döngüsel yorgunluk direnci analizinde, Protaper Next ve Perfect MTF Plus Gold döner eğe sistemlerinin en yüksek KTS değerlerine sahip olduğu tespit edilmiştir. Protaper Next'un KTS değeri 589 ± 63, Perfect MTF Plus Gold'un KTS değeri ise 507 ± 51 olarak bulunmuştur. Kanal transportasyonu analizinde, apikal, orta ve koronal bölgelerde yapılan değerlendirmeler sonucunda, Protaper Next ve Perfect MTF Plus Gold döner eğe sistemlerinin daha az transportasyona neden olduğu gözlemlenmiştir. Diğer gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmemiştir. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, Protaper Next ve Perfect MTF Plus Gold gibi döner eğe sistemlerinin daha yüksek döngüsel yorgunluk direncine sahip olduğunu ve daha az transportasyona neden olduğunu göstermektedir. Diğer döner eğe sistemleri de genel olarak kabul edilebilir döngüsel yorgunluk direnci ve transportasyon miktarına sahiptir.
Özet (Çeviri)
Objectives and Aim: The main objective of our study is to comparatively analyze the canal transportation and cyclic fatigue resistance of widely used rotary file systems, including EndoArt (Touch Gold), Perfect (MTF Plus Gold), Fanta (V-Taper Gold), and ProTaper Next. This analysis will help determine the most effective system for different scenarios. Materials and Methods: In this study, 60 acrylic resin blocks were utilized. For canal transportation analysis, blocks with 45° angled and L-shaped canals were used. The canals were shaped with four different rotary file systems: EndoArt Touch Gold, Perfect MTF Plus Gold, Fanta V-Taper Gold, and ProTaper Next. For cyclic fatigue resistance analysis, stainless steel canals with a 60° angle and a 3 mm curvature radius were specially prepared. The canals were shaped with each rotary file system and tested for resistance using a cyclic fatigue testing apparatus. Ten canals were used for each file system, and the number of fracture cycles (K-file tip separation) was measured. Results: In the cyclic fatigue resistance analysis, Protaper Next and Perfect MTF Plus Gold rotary file systems exhibited the highest number of fracture cycles (KTS). The KTS value for Protaper Next was 589 ± 63, and for Perfect MTF Plus Gold, it was 507 ± 51. In the canal transportation analysis, evaluations conducted in the apical, middle, and coronal regions revealed that Protaper Next and Perfect MTF Plus Gold rotary file systems caused less transportation. No statistically significant differences were observed among the other groups. Conclusion: The results of this study demonstrate that rotary file systems such as Protaper Next and Perfect MTF Plus Gold exhibit higher cyclic fatigue resistance and cause less transportation. Other rotary file systems also possess generally acceptable cyclic fatigue resistance and transportation levels.