Biostratigraphy of the upper cretaceous sequences in the Korkuteli area (western taurids)
Korkuteli bölgesindeki (batı toroslar) üst kretase istifinin biyostratigrafisi
  1. Tez No: 83837
  2. Yazar: BİLAL SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SACİT ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: planktonik foraminifer, bentonik foraminifer, rudist resifi, Geç Kretase, biostratigrafi, sınıflandırma, neritik kireçtaşlan, yanpelajik kireçtaşlan, pelagic kireçtaşlan, açışız uyumsuzluk, açılı uyumsuzluk, Beydağlan formasyonu, Akdağ formasyonu, Batı Toroslar (GB Türkiye). vuı
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Jeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
ÖZET Bu çalışma, Korkuteli alanındaki (Beydağlan otoktonu, Batı Toroslar) Geç Kretase yaşlı kireçtaşlannda saptanan planktonik foraminiferlerin tanımlanması ve biyostratigrafisinin ortaya konmasını amaçlar. Bu amaca yönelik olarak kırktan fazla ölçülü stratigrafik kesit alınmış ve bu kesitlerin onyedisi bu çalışmada sunulmuştur. Bu çalışmada Beydağlan ve Akdağ formasyonları ayırtlanmış ve ayrıntılı olarak çalışılmıştır. Bu çalışmanın kapsamı dışında olan Tersiyer formasyonları ise sadece haritalanmıştır. Akdağ formasyonu, Beydağlan formasyonunun değişik düzeylerini açışız uyumsuz olarak üstler. Tersiyerin tabanını oluşturan, Paleojen yaşlı Garipçe formasyonu da altlayan iki birimin değişik düzeylerini açılı veya açışız uyumsuz olarak üstler. Beydağları formasyonu neritik ve yanpelajik kireçtaşlarından yapılıdır. Formasyonun neritik bölümü Senomaniyen'den Erken Santoniyen'e kadar uzanan, gel-git ortamım yansıtan, platform tipi neritik kireçtaşlarından yapılıdır ve yaklaşık 600 m kalınlığında bir istif oluşturur. Neritik kireçtaşları hemen her düzeyde küçük boyutlu (0,5 ile 1,5 m kalınlıkta) radiolitid'lerden yapılı rudist biyostromlan içermektedir. Bunlann yanısıra Senomaniyen ve Alt Santoniyen'de odaklasan iki ana rudist resifi saptanmıştır. Başlıca Radiolitid ve kanallı rudistlerden yapılı Senomaniyen resifi yaklaşık 10 m kalınlığa sahiptir ve yanal yönde 70-80 m takip edilebilmektedir. Vaccinites taburni (GUISCARDI), Hippurites nabresinensis FUTTERER ve H. colüciatııs WOODWARD türlerinden yapılı olan erken Santoniyen resifi ise yaklaşık 20 m kalınlığa sahiptir ve yanal yönde, özellikle çalışma alanının kuzeydoğu kesimlerinde uzun mesafelerce takip edilebilmektedir. VIRudistlere eşlik eden bentonik foratninifer faunası, birey bakımından zengin, tür çeşitliliği bakımından ise fakirdir. Bu özellik kısıtlı bir ortamı yansıtır. Tür çeşitliliği Senomaniyen yaşlı düzeylerde biraz daha zengindir ve bu kesimlerde yaş veren foraminiferler saptanmıştır. Neritik kireçtaşlan üste doğru, geçişli olarak, Beydağlan formasyonunun üst bölümünü oluşturan, 15 m kalınlığındaki som yapılı, yanpelajik kireçtaşlarına geçer. Bu bölümde Santoniyen yaşını vurgulayan; Dicarinella asymetrica (SIGAL), D. concavata (BROTZEN), Marginotruncana pseudolinneiana PESSAGNO, M coronata (BOLLI), M. cf. sigali (REICHEL), Marginotruncana sp., Contusotruncana fornicata (PLUMMER), Heterohelix sp., Rotalina sp., Gcmpillaudina sp., ve Hedbergella sp. gibi planktonik foraminiferler saptanmıştır. Bol miktarda sferoidal form bu faunaya eşlik eder. Transgresif nitelikli Akdağ formasyonu, çört nodülleri içeren, ince katmanlı, pelajik kireçtaşlanndan yapılıdır ve Beydağlan formasyonunun değişik düzeylerini açışız uyumsuz olarak üstler. 75 m'lik maksimum kalınlığa sahip olan formasyon Geç Kampaniyen-Orta Maastrihtiyen yaşını simgeleyen zengin bir planktonik foraminifer faunası ile karakteristiktir; Globotruncana arca (CUSHMAN), G. bulloides VOGLER, G.(?) insignis GANDOLFL G. lirmeicma (d'ORBIGNY), G. mariei BANNER & BLOW, G. orientalis EL NAGGAR, G. rosetta (CARSEY), G. ventricosa WHITE, Globotruncanita atlantica (CARON), Gt. calcarata (CUSHMAN), Gt. elevata (BROTZEN), Gt. stuartiformis (DALBffiZ), Gt. subspinosa (PESSAGNO), Contusotruncana fornicata (PLUMMER), Globotruncana aegyptiaca NAKKADY, G. dupeublei CARON et al., G. esnehensis NAKKADY, G. falsostuarti SIGAL, Globotruncanita angulata (TELEV), Gt conica WHITE, Gt. pettersi (GANDOLFI), Gt. stuarti (de LAPPARENT), C. contusa (CUSHMAN), Gansserina gansseri (BOLLI), G. wiedenmayeri (GANDOLFI), Archaeglobigerina sp., Rugoglobigerina rugosa (PLUMMER), Heterohelix sp. ve Racemiguembelina sp. Daha önceki birçok çalışmada yapıldığı gibi, Gt. calcarata ' nın son görünüşü ile Kampaniyen-Maastrihtiyen sının ve G. gansseri' nin ortaya çıkışı ile de Erken-Orta Maastrihtiyen sınırı çizilmiştir. vuPlanktonik foraminifer içeren karbonatlı çamurtaşı-çamurşeyl ardalanmasından oluşan Paleojen yaşlı Garipçe formasyonu, altlayan iki formasyonun değişik düzeylerini açılı veya açışız uyumsuz olarak üstler. Biyostratigrafik çalışmalar sonucu beş planktonik foraminifer biyozonu ayırtlanmıştır. Beydağları otoktonunda ilk kez tanımlanan Dicarinella concavata arazonu ve Dicarinella asymetrica toplam menzil zonu, Beydağları formasyonunun yanpelajik kireçtaşlannda saptanmıştır ve Orta-Geç Santoniyen'e karşılık gelir. Bu zonlarm varlığı, hemen alt düzeylerde bulunan rudistli kireçtaşlarının yaşının Erken Santoniyen'den daha genç olamayacağmı göstermektedir. Akdağ formasyonunda saptanan Globotruncanita calcarata toplam menzil zonu, Globotruncanafalsostuarti bölümsel menzil zonu ve Gansserina gansseri arazonu ise Geç Kampaniyen-Orta Maastrihtiyen yaş aralığını simgeler. Zon yapıcı Globotruncanella havanensis ve Globotruncana aegyptiacd mn çalışma alanında çok seyrek gözlenmesi nedeniyle, Erken Mastrihtiyen için bunların yerine Globotruncanafalsostuarti bölümsel menzil zonu kullanılmıştır. Gansserina gansseri arazonu'nda G. gansseri ile birlikte G. bulloides, G. lirmeiana ve G. ventricosd' mn varlığı, bu zonun Orta Maastrihtiyen'in alt kesimlerine karşılık gelebileceğini göstermektedir. Üst Kretase istifinde iki aşınma fazı saptanmıştır. Ya Beydağları ve Akdağ formasyonlarına ait büyük miktarda tortul, Santoniyen ve Geç Kretase sonrası regresyonları sırasında aşınmıştır yada platformun bazı kesimleri uzun süre su düzeyi üstünde kalmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study mainly deals with the identification of the planktonic foraminifera and the establishment of the planktonic foraminiferal biozonation of the Late Cretaceous limestones of the Korkuteli area (Beydağlan autochtonous, Western Taurids). In order to achieve these goals, more than forty stratigraphic sections were measured and seventeen of them are presented herein. In this study, the Beydağlan and Akdağ formations have been distinguished and studied in detail. Being beyond the scope of this study, the Tertiary formations were only mapped. The Akdağ formation disconformably overlies the different levels of the Beydağlan formation. The Garipçe formation forms the base of the Tertiary sequence and disconformably or in places, unconformably overlies the different stratigraphic levels of the underlying Upper Cretaceous sequence. The Cenomanian-Santonian Beydağlan formation is made up of neritic and hemipelagic limestones. The neritic part of the formation is characterized by the platform-type, peritidal limestones and form an approximately 600 m thick sequence which contain some small rudist biostromes (0,5 to 1,5 m-thick), constructed by radiolitids, in almost all levels. Apart from these biostromes, two main rudist reef corresponding to the Cenomanian and the Early Santonian, are determined. The Cenomanian rudist reef which is mainly constructed by radiolitids and caprinids, is about 10 m in thickness and can be followed 70-80 m laterally. The Early Santonian rudist reef that is made up of Vaccinites taburni (GUISCARDI), Hippurites nabresinensis FUTTERER and H. colliciatus WOODWARD, is nearly 20 m in thickness and can be followed laterally throughout the ME of the study area. The uibenthonic foraminifera fauna accompanying the rudist fauna, is rich in number but poor in diversity indicative of a restricted environment. Diversification of the species is somewhat rich in the Cenomanian limestones in which some diagnostic species are encountered. The neritic limestones pass gradually into massive, 15 m thick hemipelagic limestones which form the uppermost part of the Beydağlan formation. These limestones include a planktonic foraminifera association of Dicarinella asymetrica (SIGAL), D. concavata (BROTZEN), Marginotruncana pseuaolinneiana PESSAGNO,M coronata (BOLLI),M cf. sigali (REICHEL), Marginotruncana sp., Contusotruncana fornicata (PLUMMER), Heterohelix sp., Rotalina sp., Goupillaudina sp., and Hedbergella sp. accompanied by abundant spheroidals, which suggest a Santonian age. The transgressive Akdağ formation consists of thin layered, pelagic limestones including chert nodules, and disconformably overlies the different levels of the Beydağlan formation. The formation is approximately 75 m thick and characterized by a rich planktonic foraminifera fauna consisting of Globotruncana area (CUSHMAN), G. bulloides VOGLER, G.(?) insignis GANDOLFI, G. linneiana (d'ORBIGNY), G. mariei BANNER & BLOW, G. orientalis EL NAGGAR, G. rosetta (CARSEY), G. ventricosa WHITE, Globotruncanita atlantica (CARON), Gt. calcarata (CUSHMAN), Gt. elevata (BROTZEN), Gt. stuartiformis (DALBIEZ), Gt. subspinosa (PESSAGNO), Contusotruncana fornicata (PLUMMER), Globotruncana aegyptiaca NAKKADY, G. dupeublei CARON et al., G. esnehensis NAKKADY, G. falsostuarti SIGAL, Globotruncanita angulata (TTLEV), Gt conica WHITE, Gt. pettersi (GANDOLFI), Gt. stuarti (de LAPPARENT), C. contusa (CUSHMAN), Gasserina gansseri (BOLLI), G. wiedenmayeri (GANDOLFI), Archaeglobigerina sp., Rugoglobigerina rugosa (PLUMMER), Heterohelix sp., and Racemiguembelina sp. and suggesting a Late Campanian-Middle Maastrichtian age; The Campanian-Maastrichtian boundary is drawn by the last appearance of Gt. calcarata and the Early-Middle Maastrichtian boundary is drawn by the first appearance of G. gansseri as indicated by most authors. The Late Cretaceous IVbenthonic foraminifera fauna accompanying the rudist fauna, is rich in number but poor in diversity indicative of a restricted environment. Diversification of the species is somewhat rich in the Cenomanian limestones in which some diagnostic species are encountered. The neritic limestones pass gradually into massive, 15 m thick hemipelagic limestones which form the uppermost part of the Beydağlan formation. These limestones include a planktonic foraminifera association of Dicarinella asymetrica (SIGAL), D. concavata (BROTZEN), Marginotruncana pseuaolinneiana PESSAGNO,M coronata (BOLLI),M cf. sigali (REICHEL), Marginotruncana sp., Contusotruncana fornicata (PLUMMER), Heterohelix sp., Rotalina sp., Goupillaudina sp., and Hedbergella sp. accompanied by abundant spheroidals, which suggest a Santonian age. The transgressive Akdağ formation consists of thin layered, pelagic limestones including chert nodules, and disconformably overlies the different levels of the Beydağlan formation. The formation is approximately 75 m thick and characterized by a rich planktonic foraminifera fauna consisting of Globotruncana area (CUSHMAN), G. bulloides VOGLER, G.(?) insignis GANDOLFI, G. linneiana (d'ORBIGNY), G. mariei BANNER & BLOW, G. orientalis EL NAGGAR, G. rosetta (CARSEY), G. ventricosa WHITE, Globotruncanita atlantica (CARON), Gt. calcarata (CUSHMAN), Gt. elevata (BROTZEN), Gt. stuartiformis (DALBIEZ), Gt. subspinosa (PESSAGNO), Contusotruncana fornicata (PLUMMER), Globotruncana aegyptiaca NAKKADY, G. dupeublei CARON et al., G. esnehensis NAKKADY, G. falsostuarti SIGAL, Globotruncanita angulata (TTLEV), Gt conica WHITE, Gt. pettersi (GANDOLFI), Gt. stuarti (de LAPPARENT), C. contusa (CUSHMAN), Gasserina gansseri (BOLLI), G. wiedenmayeri (GANDOLFI), Archaeglobigerina sp., Rugoglobigerina rugosa (PLUMMER), Heterohelix sp., and Racemiguembelina sp. and suggesting a Late Campanian-Middle Maastrichtian age; The Campanian-Maastrichtian boundary is drawn by the last appearance of Gt. calcarata and the Early-Middle Maastrichtian boundary is drawn by the first appearance of G. gansseri as indicated by most authors. The Late Cretaceous IV