Ankara yöresindeki kedilerde doğal sebeplerle oluşan alt üriner sistem ürolit ve kristallerinin epidemiyplojik değerlendirilmesi
Epideiological evalutation of lower urinary system urolitis and crystals occuring naturally in cats in Ankara region
- Tez No: 838461
- Danışmanlar: PROF. DR. EBUBEKİR CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Üroloji, Veterinary Medicine, Urology
- Anahtar Kelimeler: Alt İdrar Yolu Hastalıkları, Epidemiyoloji, Ürolit, Epidemiology, Lower urinary tract diseases, Urolith
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Çalışma retrospektif bir çalışma olup 2019-2023 tarihleri arasında Petsmile Hayvan Hastanesi'ne idrar yolları rahatsızlığı ile getirilmiş olan, ürolit ve kristalüri teşhisi konmuş hastaların arşivlerinden faydalanılarak yapılmıştır. Bu retrospektif çalışmanın amacı, hastaneye strangüri, dizüri, hematüri gibi şikayetlerle getirilen kedileri incelemektir. Ve hasta kedilerin ırk, yaş, cinsiyet ve fertilite durumu göz önüne alınarak sınıflandırılacak ve epidemiyolojik olarak değerlendirilmiştir.. Kedilerde alt idrar yolu hastalıkları, dizüri, pollaküri, strangüri, periüri ve hematüri gibi bazı klinik belirtileri gösteren bir sendromdur.. Kedilerde alt üriner sistem hastalıklarının yaklaşık %13-28'ini üriner taşlar oluşturur. Kedilerde en yaygın ürolitler strüvit ve kalsiyum okzalat kristalleridir. Amonyum ürat ve sisten oluşan ürolitler ise daha nadir görülür. Kedi ve köpeklerde oluşan en yaygın mineral kompozisyonu sırasıyla magnezyum amonyum fosfat (strüvit), kalsiyum okzalat, kalsiyum fosfat, amonyum ürat, sistin ve silikadır. Bu çalışmada ürolit ve kristalüri bulunan kedilerin %70 oranı Kalsiyum okzalat, %28 oranında strüvit ve %2 oranında Ürat kristallerine rastlanmıştır. Kedi ırklarından %30'u Tekir, %18'i Sarman, %30'u British Shortair, %14'ü Scotish Fold, %4'ü İran ve % %4'ü Siyam kedileri oluşturmaktadır. Kedilerin cinsiyet oranları %18'i dişi %82'ni ise erkekler oluşturmaktadır. Kedilerin %64'ünü kısır %36'sını kısır olmayan kediler oluşturmaktadır. Yaş gruplarını ayırdığımızda %8'ini (4) 0-1 yaş, %54'ıü (27) 1-4 yaş yaş, %36'sını (18) 7-10 yaş, %2'sini (1) ise 10 yaş üzeri kediler oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The study is a retrospective study.It was made by making use of the archives of patients diagnosed with urolith and crystalluria, who were brought to Petsmile Animal Hospital with urinary tract disease between 2019-2023.The aim of this retrospective study is to examine the cats brought to the hospital with complaints such as stranguria, dysuria, and hematuria. And the diseased cats were classified and epidemiologically evaluated, considering the breed, age, sex and fertility status. Lower urinary tract syndrome in cats with some clinical signs such as dysuria, pollakiuria, stranguria, periuria and hematuria. Urinary stones constitute approximately 13-28% of lower urinary tract diseases in cats. The most common uroliths in cats are struvite and calcium oxalate crystals. Urolites composed of ammonium urate and cisten are less common. The most common mineral compositions in cats and dogs are magnesium ammonium phosphate (struvite), calcium oxalate, calcium phosphate, ammonium urate, cystine and silica, respectively. In this study, 70% Calcium oxalate, 28% struvite and 2% Urate crystals were found in cats with urolith and crystalluria. Of the cat breeds, 30% European shorthair, 18% Sarman, 30% British Shortair, 14% Scotish Fold, 4% Iranian and 4% Siamese cats. The sex ratios of cats are 18% female and 82% male. 64% of cats are sterile and 36% are non- neutered. When we separate the age groups 8% (4) are 0-1 years old, 54% (27) are 1-4 years old, 36% (18) are 7-10 years old, and 2% (1) are 10 years old.