İletişimsel emek çağında bir özgürleşme aracı olarak feminist distopya örnekleri: Mülksüzler, Damızlık Kızın Öyküsü, Ahitler
Examples of subjectivation and dystopia as a means of emancipation in the age of communicative labour: The Disposseessed, The Handmaid's Tale, The Testaments
- Tez No: 838513
- Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM BOSTANCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: feminist distopya, feminist özne, iletişimsel emek, neoliberal özne, geç kapitalizm, roman, feminist dystopia, feminist subject, communicative labour, neoliberal subject, late capitalism, novel
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 247
Özet
Emeğin iletişimsel dönüşümü ve neoliberal özneleşmeyi feminist paradigma ve Marksist literatür aracılığıyla konu edinen bu tez, özgürleştirici bir araç olarak feminist özneleşmenin imkanlarına dair literatüre katkıda bulunmayı amaçlar. Dilin ideolojik bağlamını sorunsallaştıran ve romanı bir toplumsal iletişim aracı olarak kavramsallaştıran Marksist dil kuramına dayanan bu tez, feminist distopik romanları nitel bir yaklaşımla ele alır. Bu bağlamda Mülksüzler, Damızlık Kızın Öyküsü ve Ahitler romanlarındaki feminist özneleşme pratikleri betimsel analizle incelenmiştir. İletişimsel emek kavramı ile geç kapitalizm çağında emeğe yönelik dilsel becerilerin zorunluluğu ve dönüşümü tartışılmaktadır. Feminist paradigmanın emeğin iletişimsel dönüşümü ile kapitalizmin yeniden üretime, ev içi emeğe ve kadın emeğine müdahalesi arasındaki ortaklıkları ve stratejilerin benzerliğini ortaya koyduğu; böylece teori ve eylemliliği bir arada yürüten önemli özneleşme pratiklerini barındırdığı ileri sürülmektedir. Yıllardır kadınların duygularına, arzularına yönelik uyguladığı stratejilerle kadınların emeğini değersizleştiren, özel/kamusal alanda kadınların eşit bir şekilde yer almasını engelleyen patriyarkal kapitalizm stratejileri, günümüzde emeğin iletişimsel dönüşümüyle tüm emek piyasası üzerinde uygulanmaktadır. Kadınların emeğine yönelik değersizleştirme girişimi ve kamusal/özel alanda kadınların konumunu belirleyen toplumsal cinsiyet eşitsizliklerine karşı feminist paradigma, emeğin iletişimsel dönüşümünden daha önceki dönemlere dayanan uzun soluklu ve köklü stratejiler ortaya koymuştur. Dolayısıyla feminist özneleşmenin geç kapitalizmin neoliberal öznesine karşıt bir özgürleşme aracı olabilecek bir yol haritası sunduğu tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis, which deals with the communicative transformation of labour and neoliberal subjectivation through the feminist paradigm and Marxist literature, aims to contribute to the literature on the possibilities of feminist subjectivation as a means of emancipation. Based on the Marxist theory of language, which elaborates the ideological context of language and conceptualizes the novel as a means of social communication, this thesis deals with feminist dystopian novels with a qualitative approach. In this context, feminist subjectivation practices in the novels The Dispossessed, The Handmaid's Tale and The Testament were examined through descriptive analysis. The necessity of labour's linguistic skills and its forced transformation under late capitalism are discussed through the concept of communicative labour. It is argued that the feminist paradigm reveals the alliances and similarities of strategies between the communicative transformation of labour and the capitalist intervention in reproduction, domestic labour and women's labour. In doing so, it enfolds important practices of subjectivation that carry out theory and agency together. The strategies of patriarchal capitalism, which for years have devalued women's labour and prevented women from taking an equal place in the private/public sphere with the strategies it has applied to women's feelings and desires, are now being applied to the entire labour market with the communicative transformation of labour. Against the devaluation of women's labour and the gender inequalities that determine women's position in the public/private sphere, the feminist paradigm has demonstrated long-term and deep-rooted strategies that go back to the communicative transformation of labour. Therefore, it is argued that feminist subjectivation offers a roadmap that can be an emancipatory means against the neoliberal subject of late capitalism.