X ve Z kuşaklarının din algısı: Kadınhanı merkez örneği
The perception of religion in Generations X and Z: The case of Kadınhanı center
  1. Tez No: 838777
  2. Yazar: FATMA ZEHRA ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: X Kuşağı, Z Kuşağı, Din, Din Algısı, Kuşak Çatışması, Generation X, Generation Z, Religion, Religious Perception, Generational Conflict
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
Bu araştırmada, X ve Z Kuşaklarının din algılarındaki benzerlik ve farklılıkların tespit edilmesi, aynı zamanda sınırlı sayıda sunulan kuşak ve din etkileşimi çalışmalarına yönelik ek bir katkı sunulması hedeflenmiştir. Bundan dolayı araştırmanın evrenini X ve Z Kuşakları oluşturmaktadır. Konya Kadınhanı ilçesindeki Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi, Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde eğitim gören Z Kuşağı öğrencileri, ayrıca bu öğrencilerin X Kuşağı olan anne babaları ve Z Kuşağı kardeşleri örnekleme dahil edilmiştir. Örneklem büyüklüğü 1132 kişiden oluşmaktadır. Çalışmada, nitel veri toplama yöntemlerinden, literatür taraması olarak adlandırılan“belgesel gözlem/tarama”yöntemiyle, nicel veri toplama aracı olan“anket”yöntemi kullanılmıştır. Ankette 85 soru yer alırken, katılımcıların demografik ve sosyokültürel profillerinin yanı sıra dini algı düzeyleri de ortaya konulmaya çalışılmış ve anket sonuçlarının SPSS programıyla ki-kare analizi yapılarak, elde edilen bulgular grafiklerle sunulmuştur. X ve Z kuşağı katılımcıların dini inanç düzeyinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, dini yaşayış şeklinin X kuşağında yüksek, Z kuşağında ise düşük olduğu tespit edilmiş ve iki kuşak arasındaki farklılıklar ile bu farklılıklara neden olan faktörlerin ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim was to identify the similarities and differences in the religious perceptions of X and Z generations, and to provide an additional contribution to the limited number of existing studies on generation and religion interaction. Therefore, the population of the study consists of X and Z generations. Z generation students attending Anatolian High School, Anatolian Imam Hatip High School, Girls' Anatolian Imam Hatip High School, and Vocational and Technical Anatolian High School in Kadınhanı district of Konya were included in the sample, along with their X generation parents and Z generation siblings. The sample size consisted of 1132 individuals. Qualitative data collection method of“documentary observation/scanning”referred to as literature review and quantitative data collection instrument of“questionnaire”were used in the study. The questionnaire included 85 questions, aiming to reveal participants' demographic and sociocultural profiles as well as their levels of religious perception. The questionnaire results were analyzed using the chi-square analysis in SPSS program, and the findings were presented with graphs. It was found that X and Z generation participants had a high level of religious belief. Additionally, it was determined that the religious lifestyle was more prevalent among X generation, while it was lower among Z generation, and the differences between the two generations and the factors causing these differences were identified.