Kars çoban köpeklerinin döl verimi, büyüme, bazı beden ölçüleri ve morfolojik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of fertility, growth, some body measurements and morphological characteristics of Kars shepherd dogs
- Tez No: 838802
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT KIRMIZIBAYRAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Beden ölçüleri, büyüme, döl verimi, Kars Çoban Köpeği, Body measurements, growth, fertility, Kars Shepherd Dogs
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışma, Türkiye'nin Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştiriciliği yapılan, yerli köpek gen kaynaklarından olan Kars Çoban Köpeklerinin döl verimi ve büyüme özellikleri gibi fizyolojik özellikleri ile tanımlanmasına katkı sağlayacak önemli morfolojik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Döl verimi özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 11 yetişkin ve 10 genç olmak üzere toplam 21 dişi, büyüme, bazı beden ölçüleri ve önemli morfolojik özelliklerin belirlenmesi amacıyla 47 erkek ve 10 dişi olmak üzere toplam 57 Kars Çoban Köpeği yavrusunun verileri kullanılmıştır. Çalışmada kızgınlıklar tüm yıla yayılmış olup, sonbahar ve ilkbahar mevsimleri kış ve yaz mevsimlerine göre daha aktif geçmiştir. İlk kızgınlığa ulaşma yaşı 427,0 gün, seksüel siklus uzunluğu 234,7 gün, çiftleşme süresi 18,9 dk, gebelik süresi 62,7 gün, kızgınlık gösterme oranı %100, doğum oranı %100, ölü doğan yavru oranı %27,9 ve bir batındaki ortalama yavru sayısı 5,03 olarak saptanmıştır. Doğum ağırlığı genel ortalaması 510,0 g, canlı ağırlık ortalamaları 1 aylık, 3 aylık, 6 aylık ve 12 aylık yaşlarda sırasıyla 2,78 kg, 12,10 kg, 21,89 kg ve 40,63 kg olarak belirlenmiştir. Bu çalışmada 12 aylık yaştaki Kars Çoban Köpeği yavrularında ortalama baş çevresi 51,92 cm, ağız çevresi 30,62 cm, göğüs çevresi 79,77 cm, göğüs derinliği 26,23 cm, cidago yüksekliği 69,34 cm, sağrı yüksekliği 68,58 cm, beden uzunluğu 72,04 cm, ön bilek çevresi 13,70 cm olarak tespit edilmiştir. Yeni doğan yavrularda gözlerin ilk açıldığı yaş ortalaması 14,02 gün, dış kulak yolunun ilk açıldığı yaş 16,95 gün, süt dişlerinin ilk çıkmaya başladığı yaş 25,21 gün ve kalıcı dişlerin ilk çıkmaya başladığı yaş 12,51 hafta olarak saptanmıştır. Sonuç olarak, Türkiye yerli köpek gen kaynaklarından olan ve hakkında yeterli bilgi bulunmayan Kars Çoban Köpeklerinin başta döl verimi ve büyüme özellikleri gibi fizyolojik özellikleri ile tanımlanmasına katkı sağlayacak önemli morfolojik özellikler bu çalışma ile ilk kez belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the physiological characteristics such as fertility and growth characteristics of Kars Shepherd Dogs, which are one of the indigenous dog genetic resources of the Northeastern Anatolia Region of Türkiye, and important morphological characteristics that will contribute to their identification. A total of 21 females, 11 adult and 10 young, were used to determine the fertility characteristics, the data of 57 Kars Shepherd Dog puppies, 47 males and 10 females, were used to determine growth, some body measurements and important morphological characteristics. In this study, estrus was spread over the whole year and autumn and spring seasons were more active than winter and summer seasons. Age at first estrus was 427.0 days, sexual cycle length was 234.7 days, mating time was 18.9 min, gestation period was 62.7 days, estrus rate was 100%, birth rate was 100%, stillbirth rate was 27.9% and average number of litters in a litter was 5.03. Birth weight, live weight and birth weight averages were determined as 510.0 g, 2.78 kg, 12.10 kg, 21.89 kg and 40.63 kg at 1 month, 3 months, 6 months and 12 months of age, respectively. In this study, average head circumference 51.92 cm, muzzle circumference 30.62 cm, chest circumference 79.77 cm, chest depth 26.23 cm, body height 69.34 cm, rump height 68.58 cm, body length 72.04 cm, forelimb circumference 13.70 cm were determined in Kars Shepherd Dog puppies at the age of 12 months. The average age at which the first eyes opened was 14.02 days, the first external auditory canal opened was 16.95 days, the first milk teeth erupted was 25.21 days and the first permanent teeth erupted was 12.51 weeks. In conclusion, important morphological traits that will contribute to the identification of Kars Shepherd Dogs, which is one of the domestic dog genetic resources of Türkiye and about which there is not enough information, with physiological traits such as fertility and growth characteristics were determined for the first time in this study.