Aşık Mehemmet Sadaklı'nın hikaye ve şiirlerinin tematik incelemesi
Thematic analysis of stories and poems of Ashik (Minstrel) Mehemmet Sadaklı
  1. Tez No: 757161
  2. Yazar: FARUK ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN ALTINKAYNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Aşık Mehemmet Sadaklı, Gürcistan Aşıkları, Mehemmet Tanrıverdioğlu Memmedov, tematik inceleme, aşıklık geleneği ve hikayecilik, Ashik Mehemmet Sadakli, Minstrels of Georgia, Mehemmet Tanrıverdioğlu Memmedov, thematic analysis, minstrel tradition and storytelling
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 373
Özet
Bu çalışmada Aşık Mehemmet Sadaklı'nın; Mihrali Bey Destanı, Şehzade Neriman ve Şehzade Ferman Destanı, Rüstem ve Zöhrab Destanı, Abbas ile Rahile Destanı, Zaman Han Destanı, Lom İsmayil Destanı, Rehim Çoban Destanı, Aşık Mehemmet Sadaklı'nın Kars ve Tiflis Seferi Destanları'nın tematik incelemesi yapılmıştır. Çalışmanın amacı Gürcistan aşıklık geleneğine değinerek bu geleneğe hizmet eden aşıklardan olan Aşık Mehemmet Sadaklı'nın hikayelerini Türk halk edebiyatına kazandırmaktır. Çalışmamız için ilk olarak kaynak taraması yapılmıştır. Elde ettiğimiz hikayeler (Aşık Mehemmet Sadaklı'nın Kars ve Tiflis Seferi Destanları hariç) Kiril alfabeli Azerbaycan Türkçesi'nden Türkiye Türkçesi'ne çevrilmiştir. Hikayelerin içinde yer alan şiirler Latin alfabeli Azerbaycan Türkçesi ile verilmiş, Türkiye Türkçesi'ne çevirisi yapılmamıştır. Bunun amacı ise çeviri yaparken şiirlerdeki anlam bütünlüklerinin, kafiye ve hece düzenlerinin bozulmasını önlemektir. Çevirisi yapılan hikayeler ve hikaye içinde bulunan şiirler; Aile, Din, Milli Duygular, Ferdi Duygular, Eğlence, Hayvanlar, Gelenek ve Görenekler, Sosyal İlişkiler, Olağanüstü Olaylar, Eğitim gibi başlıklar altında tematik olarak incelenmiştir. Çalışmamızı önemli kılan, Aşık Mehemmet Sadaklı ve hikayeleri üzerine böylesi bir çalışmanın yapılmamış olmasıdır. Yapılan bu çalışma ile Gürcistan sahası halk hikayeciliği ile Türkiye sahası halk hikayeciliği arasında ufak da olsa bir köprü kurulacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, Ashik Mehemmet Sadaklı's; thematic analysis of Mihrali Beg Epic, Prince Neriman and Prince Ferman Epic, Rüstem and Zöhrab Epic, Abbas and Rahile Epic, Zaman Han Epic, Lom İsmayil Epic, Rehim Shepherd Epic, Ashik Mehemmet Sadaklı's Kars and Tbilisi Expedition Epics' thematic analysis have made thematically. This study aims to bring the stories of Ashik Mehemmet Sadaklı, one of the minstrels who serve this tradition, to Turkish folk literature by referring to the Georgian minstrel tradition. For the study, firstly, a literature review was made. The stories we obtained (except for the Kars and Tbilisi Expedition Epics of Ashik Mehemmet Sadaklı) were translated from Azerbaijani Turkish with Cyrillic Alphabet to Turkey Turkish. The poems in the stories are given in Azerbaijani Turkish with Latin Alphabet. They have not been translated into Turkey Turkish. The purpose is to prevent the deterioration of meaning integrity, rhyme and syllable orders in poems while translating. The translated stories and poems in the story; It has been studied thematically under titles such as“Family, Religion, National Feelings, Individual Emotions, Entertainment, Animals, Traditions and Customs, Social Relations, Extraordinary Events, Education”. The study is essential since no study has been conducted on Ashik Mehemmet Sadaklı and his stories. This study will build a small bridge between Georgian storytelling and Turkish folk storytelling.