Örgütlerde değişimin gerekliliği ve örgütsel değişim yönetiminde insan kaynakları yönetiminin rolü üzerine su ve kanalizasyon işletmelerinde bir araştırma
A research on the necessity of change in organizations and the role of human resources management in organizational change management in water and sewerage enterprises
- Tez No: 838832
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DİKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Değişim, Değişime Direnç, Değişim Yönetimi, İnsan Kaynakları Yönetimi, Su ve Kanalizasyon İşletmeleri, Organizational Change, Resistance to Change, Change Management, Human Resources Management, Water and Sewerage Operations
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Kuruluşların küreselleşmeyle beraber değişen çevreye adapte olması ve rekabet üstünlüğü sağlayabilmesi amacıyla örgüt içinde birtakım değişiklikler yapması gerekmektedir. Örgütün etkinliği ve verimliliği için de örgütteki bütün çalışanın bu değişim sürecine etkili bir şekilde katılması beklenmektedir, ancak örgütlerin yapmaya çalıştığı bu değişimlere karşı çalışanlar genelde dirençle cevap vermektedir. Bu nedenle değişimin başarıyla sonuçlanması için burada İnsan Kaynakları Yönetimi önemli bir rol üstlenir. İKY'den örgüt içinde yapılan değişimlere göre yeniden örgütün iK politikalarını düzenlemesi ve çalışanlara karşı bu dönemde maddi ve manevi açıdan daha hassas yaklaşması ve bu değişim sürecini gerektiği gibi başarıyla yönetmesi beklenir. Örgütlerde değişimin gerekliliği ve örgütsel değişim yönetiminde insan kaynakları yönetiminin rolü üzerine su ve kanalizasyon işletmelerinde bir araştırma adlı bu çalışmanın birinci bölümünde örgütlerde değişim ve değişime direnç, ikinci bölümde insan kaynakları yönetimi işlenmiş ve çalışmanın uygulama kısmında ise araştırma çerçevesinde insan kaynakları yönetiminin örgütsel değişim yönetimi üzerine etkisinin ölçülmesi için betimsel analizler, basit doğrusal ve çoklu regresyon analizleri uygulanmış olup sonuçlar değerlendirilerek araştırma doğrultusunda yorumlanmıştır. Araştırma 20 büyük şehir belediyesi su ve kanalizasyon idaresi genel müdürlüğünde yapılmış olup ana kütle büyüklüğü ortalama 20.000 kişidir. %5 hata payı, %95 güven düzeyi bağlamında 390 anket yapılmıştır. Anket uygulama yöntemi olarak yüz yüze ve telefonla anket yöntemi kullanılmıştır. Anket uygulaması ortalama 20 dk sürmüştür. Yapılan analizler sonucunda değişim yönetiminde insan kaynakları yönetimi işlevlerinin etkinliği arasında anlamlı bir ilişki görülmüştür. Bu çalışma, Literatürde insan kaynakları yönetimi ve değişim yönetimi arasındaki ilişkiyi su ve kanalizasyon işletmelerinde inceleyen ilk çalışma olması sebebiyle gelecek çalışmalara ilham kaynağı olup ışık tutması açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Organizations need to make some changes within the organization in order to adapt to the changing environment with globalization and to provide competitive advantage. Fort the effectiveness and efficiency of the organization, all employees in the organization are expected to participate effectively in this change process, but employees generally respond with resistance to these changes that organizations try to make. For this reason, Human Resources Management plays an important role here for the successful outcome of the change. It is expected from HRM to reorganize the HR policies of the organization according to the changes made within the organization, to approach the employees more sensitively in this period and to successfully manage this change process. In the first part of this study, change and resistance to change in organizations were discussed, in the second part human resources management was discussed, and ın the application part of the study, descriptive analyses, simple linear and multiple regression analyzes were applied to measure the effect of human resources management on organizational change management within the framework of the research, and the results were evaluated and interpreted in line with the research. The research was conducted in the general directorate of water and sewerage administration of 20 metropolitan municipalities and the population size was 20,000 people on average. 390 surveys were conducted with a 5% margin of error and a 95% confidence level. Face-to-face and telephone survey methods were used as survey application methods. The survey took an average of 20 minutes. This study is important as it is the first study in the literature to examine the relationship between human resources management and change management in water and sewerage enterprises, thus inspiring and shedding light on future studies.