Sosyal bilgiler öğretiminde bilim tarihi konularının incelenmesi
Title of the thesis examination of history of science subjects in social sciences teaching
  1. Tez No: 838833
  2. Yazar: SÜMEYYE ÖZALP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRİ KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Bilim Tarihi, Öğretim, Social Studies, History of Science, Teaching
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Eğitim, tarih boyunca toplumların şekillenmesinde önemli bir araç olmuştur. Ülkelerin eğitim sistemlerinin yenileştirme ve geliştirme çabaları arasında sosyal bilgiler öğretimi önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışmada genel olarak sosyal bilgiler öğretiminde bilim tarihi konularının ana hatları çizilirken, özel anlamda sosyal bilgiler ders kitaplarında bilim tarihi konularının kapsam ve eğilimleri incelenmiştir. Bilim tarihi, bilimin doğuşunun ve gelişiminin süreci olarak görülebilir. Bilim insanlarının özellikleri, bilimsel başarılar, başarıya gidilen yolda karşılaşılan zorluklar, çeşitli ilham kaynakları, yaratıcı düşünme örnekleri, yaşanılan dönemdeki çeşitli doğmalara karşı verilen mücadeleler, bilimsel buluş ve başarıların yol açtığı yeni dönemler gibi unsurlar bilim tarihine ait önemli parçalardır. Ülkelerin dünyaya, bilimsel olumlu gelişmeler ile isimleri duyurabilmeleri için bilimin doğasını anlamlandıran bireylere ihtiyaç vardır. Bilimin doğasının doğru bir şekilde anlaşılması için bilimsel okur-yazarlık becerisini geliştiren bireylere ihtiyaç vardır. Bilimsel bilgiyi anlayabilen, bilimsel bilginin bugüne geliş serüvenini anlamlandırabilen bireyler bulundukları ülkeyi ve toplumu dünyada gelişen ülkeler içerisinde daha ileri taşıyacak olan bireylerdir. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza bilimsel bilginin serüveninin ve günümüz dünyasındaki birikimsel karşılıklarını anlamlandırabilmesi için bilim tarihi konusunda gerekli donanıma sahip olması gerekmektedir. Bu becerilere sahip bireyler yetiştirmek istiyorsak derslerimizde yeterli düzeyde yer vermeliyiz.
Özet (Çeviri)
Education has been an important tool in shaping societies throughout history. Social studies teaching has an important role among the efforts to renew and develop the education systems of the countries. In this study, whilw the outlines of the history of science subjects in social studies teaching in general have been emphosized, the scope and tendencies of the history of science subjects in social in social studies textbooks have been exammed. The history of science can be seen as the process of the birth and development of science. Elements such as the characteristics of scientists, scientific achievements, difficulties encountered on the way to success, various sources of inspiration, examples of creative thinking, struggles against various dogmas in the current period, new periods caused by scientific discoveries and successes are important parts of the history of science. There is a need for individuals who make sense of the nature of science so that countries can make their names known to the world with positive scientific developments. Individuals who develop scientific literacy skills are needed for a proper discovery of the nature of science. Individuals who can understand the importance of scientific knowledge at the process of scientific studies at the present day will develop the country and the society. Our children, who are the guarantee of our future, need to have the necessary equipment in the history of science in order to make sense of the process of scientific knowledge in today's world. If we want to educate individuals with these skills, we need to give enough place in our lessons.