Refik Durbaş'ın çocuklara yönelik eserlerinin anahtar yetkinlikler çerçevesinde incelenmesi
Examination of Refik Durbaş's works for children in the framework of key competencies
  1. Tez No: 838881
  2. Yazar: HAYRİYE YOLUK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VELİ KUTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Refik Durbaş, competenci
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Refik Durbaş sanat camiasında işçi ve çocuk şiirleriyle tanınmış, ancak şair kimliği bilimin dikkatinden uzak kalmış olan Cumhuriyet dönemi şairlerindendir. Şairin edebi kişiliği üzerine bugüne kadar kapsamlı bir çalışma yapılmamıştır. Bu çalışmanın amacı çocuk edebiyatı alanında önemli bir yere sahip olan Refik Durbaş'ın çocuklara yönelik Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi ile uyumlu olacak şekilde hazırlanan Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinde yer alan 8 anahtar yetkinlik açısından incelemektir. Bu araştırma betimsel nitelikte bir çalışma olup doküman inceleme tekniğinden faydalanılarak oluşturulmuştur. Verilerin analizinde içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Çalışma materyalini Refik Durbaş'ın 15 çocuk kitabı oluşturmaktadır. Çalışmada yer alan eserler Türkçe Öğretim Programında da bulunan 8 anahtar yetkinlik eserlerde ne şekilde ele alındığı ve hangi sıklıkla işlendiği tespit edilmiş ve yetkinliklerden nasıl yararlanılacağı konusunda analizlerde bulunulmuştur. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırmanın genel çerçevesine yer verilmiştir. İkinci bölümde çalışmanın kuramsal çerçevesine, yazarın yaşamına, edebi kişiliğine ve eserlerine, üçüncü bölümde de çalışmanın yönteminden bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde ise çalışmada elde edilen bulgular ve yorumlar yer almıştır. Bu bölümde öncelikle eserlerde yer alan yetkinlikler tanımlanmış daha sonra hikâyelerden elde edilen bulgular örneklerle verilmiştir. Araştırma sonucunda incelenen eserlerde en çok ana dilde iletişim ve kültürel farkındalık ve ifade yetkinliklerine dair bulgulara ulaşılırken en az ise dijital yetkinlik ile ilgili bulguların yer aldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Refik Durbaş is one of the poets of the Republican period, who is known in the art community for his poems for workers and children, but whose poet identity has remained far from the attention of science. There has been no comprehensive study on the poet's literary personality until today. The aim of this study is to examine Refik Durbaş, who has an important place in the field of children's literature, in terms of the 8 key competencies included in the Turkish Qualifications Framework, which was prepared in accordance with the European Qualifications Framework for children. This research is a descriptive study and was created using the document analysis technique. Content analysis technique was used to analyze the data. The study material consists of 15 children's books by Refik Durbaş. In the works included in the study, it was determined how the 8 key competencies in the Turkish Curriculum were handled in the works and how often they were covered, and analyzes were made on how to benefit from the competencies. The study consists of four parts. In the first section, the general framework of the research is given. In the second part, the theoretical framework of the study, the author's life, literary personality and works are mentioned, and in the third part, the method of the study is mentioned. In the fourth chapter, the findings and comments obtained from the study are included. In this section, firstly, the competencies in the works are defined, and then the findings obtained from the stories are given with examples. As a result of the research, it was determined that in the works examined, the most findings were related to communication in the mother tongue and cultural awareness and expression competencies, while the least findings were related to digital competence.