Hizmetkar liderliğin işe adanmışlığa etkisinde örgüt ikliminin aracı rolü
The mediating role of organizational climate in the effect of servant leadership on work engagement
- Tez No: 1006135
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hizmetkar Liderlik, İşe Adanmışlık, Örgüt İklimi, İş örgütlenmesi, Servant Leadership, Work Engagement, Organizational Climate, Work organization
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Günümüz rekabet ortamında örgütlerin sürdürülebilir başarı elde edebilmesi, yalnızca maddi kaynaklara değil, aynı zamanda insan kaynağının etkin ve verimli kullanılmasına bağlıdır. Çalışanların işlerine yönelik yüksek düzeyde adanmışlık göstermesi, örgütlerin performansını ve rekabet gücünü artıran temel unsurlardan biri olarak öne çıkmaktadır. İşine enerji, bağlılık ve yoğunlaşma ile yaklaşan çalışanlar, örgütsel hedeflere ulaşmada daha yüksek katkı sağlamaktadır. Çalışanların işe adanmışlık düzeyini etkileyen önemli faktörlerden biri liderlik anlayışıdır. Hizmetkar liderlik yaklaşımı, liderin çalışanların ihtiyaçlarını önceliklendirmesi, onların gelişimini desteklemesi ve güvene dayalı bir ilişki kurması esasına dayanmaktadır. Bu liderlik tarzı, çalışanların kendilerini değerli hissetmelerine ve örgüte yönelik olumlu tutum geliştirmelerine katkı sağlamaktadır. Bununla birlikte, örgüt içerisinde algılanan iklim, çalışan davranışlarını ve tutumlarını şekillendiren önemli bir çevresel faktördür. Destekleyici, adil ve güvene dayalı bir örgüt iklimi, hizmetkar liderliğin etkisini güçlendirebilmekte ve çalışanların işe adanmışlık düzeyini artırabilmektedir. Olumlu bir örgüt ikliminde çalışan bireyler, örgütün amaç ve hedeflerine ulaşması için daha istekli ve gönüllü çaba göstermektedir. Bu çalışmada, hizmetkar liderliğin işe adanmışlık üzerindeki etkisi incelenmiş ve örgüt ikliminin bu ilişkide aracı rolü araştırılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulguların, liderlik uygulamalarının ve örgütsel atmosferin çalışan adanmışlığı üzerindeki önemini ortaya koyarak literatüre ve uygulayıcılara katkı sağlaması amaçlanmaktadır. Bu araştırmanın amacı, hizmetkar liderliğin işe adanmışlığı etkisinde örgüt ikliminin aracı rolünü incelemektir. Araştırmanın evreni İstanbul'da sağlık kurumlarında faaliyet gösteren ve çalışan 460 kişidir.
Özet (Çeviri)
In today's competitive environment, the sustainable success of organizations depends not only on material resources but also on the effective and efficient utilization of human capital. High levels of employee work engagement have emerged as one of the fundamental factors enhancing organizational performance and competitive advantage. Employees who approach their work with energy, dedication, and absorption contribute more significantly to the achievement of organizational goals. One of the key factors influencing employees' level of work engagement is leadership style. Servant leadership is based on prioritizing employees' needs, supporting their personal and professional development, and establishing relationships grounded in trust. This leadership approach contributes to employees feeling valued and developing positive attitudes toward their organization. In addition, the organizational climate perceived within the workplace is an important environmental factor shaping employee attitudes and behaviors. A supportive, fair, and trust-based organizational climate can strengthen the impact of servant leadership and increase employees' level of work engagement. Employees working within a positive organizational climate tend to demonstrate greater willingness and voluntary effort in achieving organizational objectives. The aim of this study is to examine the mediating role of organizational climate in the relationship between servant leadership and work engagement. The population of the research consists of 400 employees working in healthcare institutions in Istanbul. The findings of the study are expected to contribute to the literature and provide practical implications by highlighting the importance of leadership practices and organizational atmosphere in enhancing employee engagement.