Pediatrik hastalarda premedikasyon prospektif gözlemsel kohort çalışması
Prospective observational cohort study on premedication in pediatric patients
  1. Tez No: 839062
  2. Yazar: CELAL DEMİREL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET COŞAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Premedikasyon, Çocuk, İntranazal Dex, Derlenme, Midazolam, Premedication, Pediatric, Intranasal Dex, Recovery, Midazolam
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında çocuk premedikasyonunda kullanılan farmakolojik yöntemleri prospektif gözlemsel çalışma modeli ile karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza, Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesinde genel anestezi altında cerrahi operasyon geçirecek 2-8 yaş arasındaki 101 (yüz bir) çocuk hasta dahil edildi. Tüm hastaların ebeveynlerinden preoperatif dönemde yapılan görüşmede bilgilendirme yapıldı ve yazılı onamları alındı. İntranazal dekstmedetomidin (Dex), intranazal midazolam ve oral midazolam olmak üzere en sık kullanılan üç farmakolojik premedikasyon yöntemi karşılaştırıldı. Bulgular: İntranazal Dex uygulanan hastalarda kalp atım hızı değişim değerleri hem intranazal midazolam hem de oral midazolam alan hastalara göre daha fazla bulundu. İntranazal Dex uygulananların derlenme süreleri hem intranazal midazolam hem de oral midazolam alanlara göre daha uzun bulundu. Ebeveynden ayrılmada intranazal Dex grubunun diğer 2 gruba göre daha başarılı olduğu görüldü. Oral midazolam alan hastaların derlenmesinin hızlı olduğu, ajitasyonlarının ise fazla olduğu görüldü. Sonuç: Çocuklarda premedikasyon uygulaması pediatrik anestezi pratiğinin en önemli konularından biridir. Farmakolojik yöntemler arasında birbirlerine üstünlükleri olsa da intranazal deksmedetomidinin premedikasyonda sık kullanılan diğer yöntemlere göre daha etkili olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: In this thesis study, we aimed to compare pharmacological methods used in pediatric premedication through a prospective observational study model. Materials and Methods: Our study included 100 (one hundred) pediatric patients, aged 2 to 8 years, who were scheduled to undergo surgical operations under general anesthesia at Gülhane Training and Research Hospital. During the preoperative period, all patients' parents were informed and provided written consent. We compared the three most commonly used pharmacological premedication methods: intranasal dexmedetomidine (Dex), intranasal midazolam, and oral midazolam. Results: Patients who received intranasal Dex showed greater changes in heart rate compared to those who received intranasal or oral midazolam. The recovery times of patients who received intranasal Dex were found to be longer compared to those who received intranasal or oral midazolam. The intranasal Dex group showed better separation from parents compared to the other two groups. Patients who received oral midazolam had a faster recovery, but they also experienced more agitation. Conclusion: Premedication in children is one of the most crucial aspects of pediatric anesthesia practice. While there are some differences among pharmacological methods, intranasal dexmedetomidine was found to be more effective than other commonly used methods in premedication.