Acil servise hemoptizi ile başvuran hastalarda traneksamik asit kullanımının etkinliğinin ve güvenirliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the efficacy and safety of tranexamic acid use in patients presenting with hemoptysis to the emergency department
- Tez No: 934360
- Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Göğüs Hastalıkları, Emergency Medicine, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hemoptizi, traneksamik asit, antifibrinolitik tedavi, acil tıp, yeniden kanama, malignite, Hemoptysis, tranexamic acid, antifibrinolytic therapy, emergency medicine, rebleeding, malignancy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç:Hemoptizi, alt solunum yollarından kaynaklanan kanın ekspektorasyonu ile karakterize, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir klinik durumdur. Vakaların çoğu masif olmayan ve kendiliğinden sınırlanan şekilde görülse de, hasta prognozu üzerinde önemli etkileri olabilir ve acil müdahale gerektirebilir. Antifibrinolitik bir ajan olan traneksamik asit (TXA), çeşitli klinik durumlarda kanamayı kontrol altına almak amacıyla giderek daha fazla kullanılmaktadır. Bu çalışmada, acil servise hemoptizi ile başvuran hastalarda intravenöz TXA kullanımının etkinliği ve güvenilirliği retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem:Bu retrospektif kohort çalışma, Ocak 2023 ile Ocak 2025 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi'nde gerçekleştirilmiştir. Hastalara ait veriler hastane bilgi sistemi üzerinden elde edilmiştir. Demografik veriler, eşlik eden hastalıklar, ilaç kullanımı, vital bulgular, laboratuvar ve görüntüleme sonuçları, uygulanan tedaviler ve 30 günlük klinik sonuçlar analiz edilmiştir. Birincil sonuç, medikal tedavi sonrası aktif kanamanın durması olarak belirlenmiştir. İkincil sonuçlar arasında 30 gün içinde yeniden kanama, ileri girişim ihtiyacı, hastane yatışı ve mortalite yer almıştır. Bulgular:Çalışmaya dahil edilen 246 hastanın 98'inde (%39,8) 30 gün içinde hemoptizi tekrarı gözlenmiştir. TXA önemli bir hasta grubuna uygulanmıştır. Altta yatan malignite varlığında yeniden kanama oranı anlamlı şekilde daha yüksek bulunmuştur (p=0,011). Laboratuvar analizlerinde düşük hemoglobin ve trombosit düzeylerinin rekürrens riskini artırdığı gösterilmiştir (p=0,038 ve p=0,048). Antikoagülan veya antiagregan ilaç kullanan hastalarda yeniden kanama açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır. İntravenöz TXA uygulaması güvenli bulunmuş, ciddi advers etki bildirilmemiştir. Sonuç:Bu çalışma, acil serviste masif olmayan hemoptizi yönetiminde intravenöz TXA kullanımının güvenli ve potansiyel olarak etkili bir seçenek olduğunu göstermektedir. Ancak malignite ilişkili hemoptizilerde, tümöre bağlı damar invazyonu nedeniyle etkinliğin sınırlı olabileceği görülmektedir. TXA'nın optimal doz, uygulama süresi ve uygulama yollarının belirlenebilmesi ve antifibrinolitik tedaviden en çok fayda görecek 38 hasta alt gruplarının ortaya konulabilmesi için ileriye dönük, randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Hemoptysis is a potentially life-threatening clinical condition characterized by the expectoration of blood originating from the lower respiratory tract. While most cases are non-massive and self-limiting, they can still significantly impact patient outcomes and necessitate urgent intervention. Tranexamic acid (TXA), an antifibrinolytic agent, has been increasingly used to control bleeding in various clinical settings. This study aimed to retrospectively evaluate the efficacy and safety of intravenous TXA in patients presenting with hemoptysis to the emergency department. Materials and Methods: This retrospective cohort study was conducted at the emergency department of Kocaeli University Hospital between January 2023 and January 2025. A total of 246 patients diagnosed with hemoptysis were included. Patient data were collected via the hospital information system. Clinical variables such as demographics, comorbidities, medications, vital signs, laboratory and imaging findings, treatment modalities, and 30-day outcomes were analyzed. The primary endpoint was the cessation of active bleeding after initial medical intervention. Secondary endpoints included rebleeding within 30 days, need for advanced procedures, hospital admissions, and mortality. Results: Among 246 patients, 98 (39.8%) experienced recurrent hemoptysis within 30 days. TXA was administered to a significant portion of patients. Rebleeding rates were significantly higher in patients with underlying malignancies (p=0.011). Laboratory analyses showed that lower hemoglobin and platelet counts were associated with increased risk of recurrence (p=0.038 and p=0.048, respectively). No significant difference was observed in rebleeding rates among patients using anticoagulant or antiplatelet medications. Intravenous TXA was found to be safe, with no serious adverse events reported. Conclusion: This study suggests that intravenous TXA is a safe and potentially effective option for managing non-massive hemoptysis in the emergency setting. However, in patients with malignancy-related hemoptysis, the efficacy may be limited due to tumor 40 related vascular invasion. Further prospective, randomized studies are needed to evaluate optimal dosing, duration, and administration routes of TXA, and to identify patient subgroups that may benefit most from antifibrinolytic therapy.