Kardiyoloji polikliniğine çarpinti şikayetiyle başvuran hastalarda sosyodemografik özellikler ve kaygi(anksiyete) bozukluğu durumunun değerlendirilmesi
Evaluation of sociodemographic characteristics and anxiety disorder status in patients who applied to cardiology outpatient clinic with palpitation complaint
- Tez No: 839143
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT AYDOĞAN
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
 - Anahtar Kelimeler: Çarpıntı, kaygı bozukluğu, sosyodemografik özellikler, Palpitation, anxiety disorder, sociodemographic characteristics
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
 - Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Çarpıntı, birinci basamak ve kardiyoloji polikliniklerine başvuran hastalarda en sık karşılaşılan şikayetlerden biridir. Bu şikayetlerin incelenmesi için kardiyoloji polikliniklerine sevk edilen veya yönlendirilen hastaların çoğunda kalp hastalığı etiyolojisi saptanmaz. Çarpıntı şikayeti olan hastaların büyük bir bölümünde çarpıntının nedeni kardiyak bir hastalıktan çok psikiyatrik bir hastalık kaynaklıdır. Çarpıntı ile en çok ilişkili olan psikiyatrik hastalık grubu kaygı bozukluklarıdır. Bu çalışmada kardiyoloji polikliniğine çarpıntı şikayetiyle başvuran hastalarda kaygı bozukluğu durumunun değerlendirilmesi ve bunun sosyodemografik özelliklerle ilişkisinin saptanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel olarak planlanan çalışmamız, Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji polikliniklerine çarpıntı şikayeti ile başvuran ve çalışmaya katılmakta gönüllü olan 18-65 yaş aralığındaki 106 hasta üzerinde yapılmıştır. Hastalar kardiyoloji uzmanı tarafından ayrıntılı öykü ve fizik muayene sonrasında Elektrokardiyografi (EKG), Ekokardiyografi (EKO) ve ritim holter ile değerlendirilmiştir. Çalışma için hazırlanan veri toplama formunda; sosyodemografik özellikler, çarpıntının özellikleri ile ilgili sorular ve Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) bulunmaktadır. Hastalara çalışma konusunda gerekli açıklamalar yapıldıktan sonra gönüllülük esasına göre çalışmaya katılmak için onam verenler çalışmaya dahil edilmiştir. Veriler SPSS programı ile uygun testlerle analiz edilmiştir. Analizlerde p0,05). Sonuç: Çarpıntı şikayetiyle kardiyoloji polikliniğine başvuran ve kardiyoloji uzmanı tarafından değerlendirilen hastaların kardiyak patolojiden bağımsız olarak yarısından fazlasında yüksek düzeyde anksiyete belirtilerinin görülmesi, hastaların anksiyete bozukluğu açısından mutlaka değerlendirilmesi ve erken tanı, tedavi için ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanına yönlendirilmesi gerektiği gerçeğini ortaya koymaktadır. Bu konuda, sağlık hizmet sunumunda başta birinci basamak hekimleri olmak üzere tüm hekimler tarafından bir farkındalık oluşturulmalı ve hastalar kapsamlı olarak değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Palpitation is one of the most common complaints in patients who apply to primary care and cardiology outpatient clinics. In most of the patients who are referred or directed to cardiology outpatient clinics for the examination of these complaints, no cardiac disease etiology is found. In a large part of the patients with palpitation complaint, the cause of palpitation is more psychiatric than cardiac. The psychiatric disorder group most associated with palpitation is anxiety disorders. In this study, it was aimed to evaluate the anxiety disorder status in patients who applied to cardiology outpatient clinic with palpitation complaint and to determine its relationship with sociodemographic characteristics. Materials and Methods: Our cross-sectional study was conducted on 106 patients aged 18-65 who applied to Gülhane Training and Research Hospital Cardiology outpatient clinics with palpitation complaint and volunteered to participate in the study. Patients were evaluated by a cardiologist after detailed history and physical examination with Electrocardiography (ECG), Echocardiography (ECHO) and rhythm holter. The data collection form prepared for the study included; sociodemographic characteristics, questions about the features of palpitation and Beck Anxiety Scale (BAS). After explaining the study to the patients, those who consented to participate in the study voluntarily were included in the study. Data were analyzed with SPSS program using appropriate tests. p0.05). Conclusion: The fact that high levels of anxiety symptoms are seen in more than half of the patients who applied to cardiology outpatient clinic with palpitation complaint and were evaluated by a cardiologist, regardless of cardiac pathology, reveals that patients should be evaluated for anxiety disorder and referred to a mental health and disease specialist for early diagnosis and treatment. In this regard, an awareness should be created by all physicians, especially primary care physicians, in health service delivery and patients should be evaluated comprehensively.