Özel sektörde çalışan iş güvenliği uzmanlarının karşılaştıkları sorunların, mesleki öz-yeterliliklerine etkisinin incelenmesi
Examining the effect of the problems faced by occupational safety specialists working in the private sector on their professional self-efficiency
  1. Tez No: 839206
  2. Yazar: KAZIM EKİZOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİHA KIRKINCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Psychology, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İş Güvenliği Uzmanları, Mesleki Zorluklar, Mesleki Yeterlilik, Occupational Safety Experts, Professional Challenges, Professional Competence
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu araştırmanın amacı, özel sektörde çalışan iş güvenliği uzmanlarının karşılaştıkları sorunların, mesleki öz- yeterliliklerine etkisini incelemektir. İstanbul ilinde en az 1 yıldır özel sektörde aktif çalışan 63 kadın, 79 erkek olmak üzere toplam 142 iş güvenliği uzmanları örneklem grubumuzu oluşturmaktadır. Araştırmada, Aksoy (2019) tarafından geliştirilen“iş güvenliği uzmanlarının sorunları ölçeği”kullanılmıştır. Ölçek temel ve organizasyonel zorluklar olarak iki bölümden oluşmaktadır. Temel zorluklar; yasal zorluklar, çalışanların katılım isteksizliği, hukuka dayalı zorluklar, çalışanların bilgisizliği, kaynakların sağlanamaması, işverenin yeterli farkındalığının olmaması gibi 6 alt boyuttan oluşmaktadır. Aksoy (2019) tarafından geliştirilen“mesleki öz- yeterlilik ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 21.0 programı kullanılmıştır. Veriler dağılım normalliği gösterdiğinde Frekans Analizi, Independent T testi, One Way Anova, Korelasyon ve Regresyon analizleri kullanılmıştır. Sonuç olarak, araştırmaya katılan iş güvenliği uzmanlarının yaşadığı sorunların, mesleki öz yeterliliklerini %17 etkilediği söylenebilir. Veriler, örneklem yerine evrenden üretilmiş olsaydı toplam varyansın %13' ünü açıklıyor olacaktı. Mesleki öz yeterliliği en çok“kaynakların sağlanamaması”sorunu etkilemektedir. Diğer değişkenlerin etkisi ise anlamsızdır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the effects of the problems encountered by occupational safety experts working in the private sector on their professional self-efficacy. Our sample group consists of a total of 142 occupational safety experts, 63 women and 79 men, who have been actively working in the private sector for at least 1 year in Istanbul. In the research, the“problems of occupational safety experts scale”developed by Aksoy (2019) was used. The scale consists of two parts: basic and organizational challenges. Main challenges; It consists of 6 sub-dimensions such as legal difficulties, employees' reluctance to participate, legal difficulties, employees' ignorance, lack of resources, and lack of sufficient awareness of the employer. The“professional self-efficacy scale”developed by Aksoy (2019) was used. SPSS 21.0 program was used to analyze the data. Frequency Analysis, Independent T test, One Way Anova, Correlation and Regression analyzes were used when the data showed distribution normality. As a result, it can be said that the difficulties experienced by the occupational safety experts participating in the research affected their professional self-efficacy by 17%. If the data had been generated from the population instead of the sample, it would have explained 13% of the total variance. Professional self-efficacy is most affected by the problem of“lack of resources”. The effect of other variables is insignificant.