Yeni imin-oksim ligandlarının ve metal komplekslerinin sentezi ve yapılarının aydınlatılması
Synthesis and structural characterization of new imin-oxime ligands and their metal komplexes
- Tez No: 83928
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BOYBAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: İmine, Schiff bases, oxime, vic-dioxime, oxim complexes, mononuclear complexes, heterotrinuclear complexes, 4-mercaptoaniline
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
II ÖZET DOKTORA TEZİ YENİ İMİN-OKSÎM LİGANDLARININ VE METAL KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE YAPILARININ AYDINLATILMASI Hüseyin KOKSAL Fırat Üniversitesi Fen Blimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 1999, Sayfa: 105 Bu çalışmada, hidroksi Schiff bazı içeren dört yeni imin-oksim ligandı, S,S'-Bis[4- hidroksisalisiliden-4-merkaptoanilin] glioksim (H4L1), S,S'-Bis[3-hidroksisalisiliden-4-merkapto anilinjglioksim (H4L2), S,S'-Bis[5-bromsalisiliden-4-merkaptoanilin] glioksim (H4L3), S,S'-Bis[3- metoksisalisiliden-4-merkaptoanilin] glioksim (H4L4) sentezlenmiştir. Bu vic-dioksim ligandları, (E,E)-dikloroglioksimin, 4-merkaptoanilin ve bazı salisilaldehit türevlerinden elde edilen Schiff bazları ile reaksiyonundan hazırlanmıştır. 'H-, 13C-NMR ve İR verileri ile ligandların (E,E)- formunda olduğu tesbit edilmiştir. Ligandların Cu(ü), Co(II) ve Ni(II) iyonları ile mononükleer kompleksleri metahligand oranı 1:2 olacak şekilde [MCHsL*^] formunda elde edilmiştir. Bu komplekslerde, ligand sadece oksim grubunun N,N atomlan üzerinden koordinasyona girmiştir. [M(H3LX)2] komplekslerinin magnetik süsseptibilite ölçümleri metal iyonlarının kare-düzlem ve kare-piramit bir çevrede bulunduklarım göstermektedir. Mononükleer [Ni(H3Lx)2] komplekslerinin Cu(II) ve Co(II) iyonlan ile 1:2 oranında reaksiyonu heterotrinukleer kompleksleri oluşturmaktadır. Magnetik süsseptibilite sonuçlan, kare-düzlem bir merkez atomu ve herbiri tetrahedral olarak koordine olan iki metal için spin-only formülü ile hesaplanan değerlere çok yalandır. Ni(II) iyonu oksim gruplan ile kare-düzlem bir yapı oluştururken, imin gruplan Cu(II) ve Co(II) iyonlan çevresinde tetrahedral bir geometri oluşumu için düzenlenmiştir. Ligandların ve komplekslerinin yapılan elementel analiz, magnetik ve iletkenlik ölçümleri, !H- 13C-NMR, infrared ve elektronik absorpsiyon spektral verileri ve termal analiz verileri (TGA ve DTA) ile karakterize edilmiştir. Anahtar Kelimeler İmin, Schiff bazları, oksim, vic-dioksim, oksim kompleksleri, mononükleer kompleksler, heterotrinukleer kompleksler, 4-merkaptoanilin.
Özet (Çeviri)
ASTRACT PhD Thesis SYNTHESIS AND STRUCTURAL CHARACTERIZATION OF NEW IMIN-OXME LIGANDS AND THEIR METAL COMPLEXES Hüseyin KOKSAL Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry 1999, Page: 105 In the present work, four novel imin-oxime ligands containing hydroxy Schiff bases, S,S'- Bis[4-hydroxysaHcyUdene^mercaptoaniline]glyoxime (H4L1), S,S'-Bis[3-hydroxysalicylidene- 4-mercaptoaniline] glyoxime (H^3), S,S'-Bis[5-bromsalicylidene-4-mercaptoaniline]glyoxime (H4L3) and S,S'^is[3-methoxysaUcylidene-4-mercaptoaıülke]glyoxime (H4L4) have been synthesized. These vic-dioxime ligands have been prepared by the reaction of (E,E)- dichloroglyoxime with Schiff base ligands derived from 4-mercaptoaniline and some derivative of salicylaldehyde. The structures of the ligands have been determined as the (E,E)-forms according to 'H-, 13C-NMR and IR data. Mononuclear complexes of the ligands with a metal:ligand ratio of 1:2 have been isolated with Cu(II), Co(II) and Ni(II) ions such as \M(HJLX)2]. In these complexes, ligand coordinates only through the N,N atoms of the oxime group. The magnetic susceptibility measurements of the [M(H3LX)2] complexes indicate that the metal ions have been found in a square-planar and square-pyramidal environment The reaction of mononuclear [Ni(H3Lx>2] complexes with Cu(II) and Co(II) ions in a 1:2 ratio gives heterotrinuclear complexes. The magnetic susceptibility results closely follow the spin- only formula calculated for a square-planar central metal ion and two tetrahedrally coordinated ones. While Ni(H) ion form square-planar structures with vic-dioximes moieties, the imine groups were distorted to form tetrahedral geometry arround Cu(H) and Co(II) ions. The structures of the ligands and their complexes are characterized by elemental analyses, magnetic and conductivity measurements, *H-, 13C-NMR, infrared, electronic and atomic absorption spectral data and thermal analyses data (TGA and DTA).