Yabancı diller yüksekokulunda görev yapan öğretim elemanlarının öğretim sürecinde karşılaştıkları zorluklar (Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi örneği)
Challenges faced by faculty members in the school of foreign languages during the teaching process (Example of Niğde Ömer Halisdemir University)
  1. Tez No: 839445
  2. Yazar: ŞULE SAYGIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: öğretim elemanı, yabancı dil, yabancı dil öğretimi, zorluk, difficulty, foreign language, foreign language teaching, teaching staff
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunda görev yapan öğretim elemanlarının öğretim sürecinde karşılaştıkları zorlukların incelenmesi amaçlanmıştır. Yabancı dil öğretiminde karşılaşılan zorlukların öğretim elemanlarının perspektifinden incelenmesi çalışmanın ortaya çıkmasını sağlamıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunda görev yapan 20 öğretim elemanı oluşturmaktadır. Çalışma grubunun belirlenmesinde gönüllülük esas alınmıştır. Araştırmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşme formunda yer alan sorular aracılığıyla elde edilmiştir. Öğretim elemanlarına göre dört temel beceride karşılaşılan, öğretimin niteliğinden, öğrenciden, öğretim materyallerinden ve öğrenme ortamından kaynaklanan zorluklar olmak üzere beş kategoriden elde edilen veriler içerik analizi yapılarak incelenmiştir. Araştırma sonucunda, çalışmaya katılan öğretim elemanlarının öğretim sürecinde özellikle dört temel dil becerilerinden kaynaklanan zorluklarla karşılaştıkları sonucuna ulaşılmış olup öğretimin niteliği, öğrenci, öğretim materyalleri ve öğrenme ortamlarından kaynaklanan zorluklar ile ilgili sonuçlara yer verilmiştir. Bu sonuçlara göre yabancı dil öğretiminin interaktif bir öğretim yoluyla gerçekleşmesi gerektiği, her bileşenin yabancı dil öğretiminde oldukça etkili olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the challenges faced by the teaching staff at Niğde Ömer Halisdemir University Foreign Languages School during the teaching process. Examination of the difficulties encountered by the teaching staff from their perspective led to the emergence of this study. The study group consisted of 20 teaching staff members working at Niğde Ömer Halisdemir University Foreign Languages School. The selection of the study group was based on voluntary participation. The data of the research were obtained through the questions in the semi-structured interview form. The data obtained from five categories, namely difficulties arising from the nature of teaching, the students, teaching materials, and the learning environment, were analyzed using content analysis. As a result of the research, it was concluded that the participating teaching staff encountered difficulties, especially related to the four fundamental language skills, during the teaching process. The results regarding the difficulties arising from the quality of teaching, the students, teaching materials, and the learning environment were presented. According to these results, it was concluded that foreign language teaching should be conducted through interactive methods, and each component plays a significant role in foreign language teaching.