Veno-arterial ECMO'da kanülasyon tercihinin etkileri
Effects of cannulation preference in veno-arterial ECMO
  1. Tez No: 839529
  2. Yazar: TAHSİN MURAT TELLİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN GÖKALP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: femoral kanülasyon, aksiller kanülasyon, VA-ECMO, kardiyojenik şok, kardiyopulmoner bypass, femoral cannulation, axillary cannulation, VA-ECMO, cardiogenic shock, cardiopulmonary bypass
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Kardiyojenik şok, sistemik hipoperfüzyon ve miyokard fonksiyonunun progresif depresyonu ile karakterize bir sendromdur. Akut miyokard enfarktüsü, miyokardit, travma, sepsis, kalp yetmezliğinin dekompansasyonu ve postkardiyotomi gibi çeşitli etiyolojilerden kaynaklanır. ECMO günümüzde kardiyojenik şok ve pulmoner yetmezlikte kullanılan güvenilir bir geçici destek tedavi yöntemidir. Klinik gidiş ve sonuçlara bağlı olarak veno-venöz (VV) ve veno-arteryel (VA) olmak üzere iki ana kullanım alanı bulunmaktadır. ECMO altta yatan hastalığı tedavi eden bir sistem değildir. Günümüzde çoğu kalp cerrahisi merkezinde ECMO tedavisi başarı ile uygulanmaktadır. Hem VV-ECMO hem de VA-ECMO pulmoner destek sağlar iken yalnızca VA-ECMO kardiyak destek de sağlayabilir. Çünkü sistem olarak hem sağ hem sol ventrikülü destekler, aynı zamanda da bozulmuş oksijenasyonu düzeltir. Bu çalışmanın birincil amacı; periferik kanülasyon ile VA-ECMO uygulanan hastalarda kanülasyon ilişkili komplikasyonları araştırmak, ve komplikasyonların mortalite üzerine etkilerini belirlemek idi. Bu çalışma Ocak 2013- Temmuz 2023 tarihleri arasında İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği tarafından kardiyak nedenlerle erişkin yaş grubunda(18-77) veno-arteriyel ECMO uygulanan tüm hastalar retrospektif olarak incelendi. Kliniğimizde uyguladığımız VA-ECMO hastalarında kanülasyon tercihlerimiz aşağıda belirtilmiştir. Eğer hasta ameliyathanede ve sternum açık ve KPB'dan ayrılamıyor ise: santral kanülasyon tercih edildi. Eğer hasta yoğun bakımda ve işlem acil ise; yoğun bakım ünitesinde ya da ameliyathanede femoral kanülasyon tercih edildi. Hasta yoğun bakım ünitesinde ve işlem acil değil ise; ameliyathanede aksiller kanülasyon olarak VA-ECMO uygulandı. Tüm periferik VA-ECMO'lar yukarda bildirildiği gibi femoral ve aksiller olarak ameliyathane veya kalp damar cerrahisi yoğun bakımda aynı cerrahi ve anestezi ekibi tarafından uygulanmıştır. Çalışmamızda, hem aksiller hem de femoral kanülasyon grubunda sonuçlarımız arasında istatistiksel anlamlı fark bulunmadı ve sonuçlarımız literatür ile uyumluydu. Periferik VA-ECMO uygulamasında iki farklı arteriyel kanülasyon bölgesinin kullanılması, bize çok yönlü bir kanülasyon stratejisi sağlamaktadır. Bu bağlamda uygun hastalarda, hastaya özgü karar verilmiş her iki kanülasyon tercihinin de güvenilir ve etkili olduğunu düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Cardiogenic shock is a syndrome characterized by systemic hypoperfusion and progressive depression of myocardial function. It results from a variety of etiologies, including acute myocardial infarction, myocarditis, trauma, sepsis, decompensation of heart failure, and postcardiotomy. ECMO is used a reliable temporary support treatment in cardiogenic shock and pulmonary failure today. There are two main areas of use, veno-venous (VV) and veno-arterial (VA), depending on the clinical course and results. ECMO is not a system that treats the underlying disease. Today, ECMO treatment is successfully applied in most cardiac surgery centers. While both VV-ECMO and VA-ECMO provide pulmonary support, only VA-ECMO can also provide cardiac support. Because it supports both the right and left ventricle and also corrects impaired oxygenation. The primary endpoint of this study is; the aim was to investigate cannulation-related complications in patients undergoing VA-ECMO with peripheral cannulation and to determine the effects of complications on mortality. This study retrospectively examined all patients in the adult age group (18-77) who underwent veno-arterial ECMO for cardiac reasons by the cardiovascular surgery clinic of Izmir Katip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital between January 2013 and July 2023. Our cannulation preferences are stated in the VA-ECMO patients we apply in our clinic. If the patient was in the operating room and the sternum was open and could not be separated from CPB: central cannulation was preferred. If the patient is in intensive care and the procedure is urgent; femoral cannulation was preferred in the intensive care unit or operating room. If the patient is in the intensive care unit and the procedure is not urgent; VA-ECMO was performed as axillary cannulation in the operating room. All peripheral VA-ECMOs, femoral and axillary, were performed in the operating room or cardiovascular surgery intensive care unit by the same surgical and anesthesia team. In our study, there was no statistically significant difference between our results in both the axillary and femoral cannulation groups, and our results were consistent with the literature. Using two different arterial cannulation sites in peripheral VA-ECMO application provides us with a versatile cannulation strategy. In this context, we think that both cannulation preferences, which are decided individually for the patient, are safe and effective in suitable patients.