Afyonkarahisarlı mûsikîşînas Ekrem Taşkınsel'in hayatı, eserleri ve Türk mûsikîsindeki yeri
The life, works and place of musician Ekrem Taşkınsel from Afyonkarahisar in Turkish music
  1. Tez No: 839562
  2. Yazar: MUSTAFA KARCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. YILDIRIM AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Mûsikîsi, Afyon Müzik Kültürü, Ekrem Taşkınsel, Turkish Music, Afyon Music Culture, Ekrem Taşkınsel
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Köklü bir musiki geçmişine sahip olan Türk Mûsikisine, Afyonkarahisar'dan ses veren keman sanatçısı, eğitmen ve bestekâr Ekrem Taşkınsel alanında yaptığı çalışmalar ile Türk Mûsikisine ve Afyonkarahisar şehir kültürüne majör katkılar sağlamıştır. Bu çalışmada; Taşkınseli'in hayatı, eserleri ve mûsiki alanındaki üretimleri hakkında bilgiler verilmesi amaçlanmıştır. Çalışma genel çerçevesi, amacı ve yöntemi bakımından tarama modelini esas alan betimsel bir araştırmadır. Konu ile ilgili çeşitli kaynakların taranması ile ön bilgilere ulaşılmış, veri toplama aracı olarak örneklemde yer alan Ekrem Taşkınsel'in müzikal hayatında kendisine eşlik eden kişiler ile yapılan röportajlara yer verilmiştir. Afyonkarahisar mûsiki ve şehir kültürünün önemli şahsiyetlerinden biri olarak kabul edilen Taşkınsel'in bestekârlık yeteneğini sergileyen eserlerine ulaşılmış bu üretimlerin Türk mûsikisi melodi, ritim, form ve söz özelliklerini yansıtan eserler olduğu anlaşılmış ve mevcut eserler sınıflandırılmıştır. Hakkında geniş bir bilgi elde edinilen, Türk mûsikisine yaklaşımı, yaşamı ve eserleri ile dikkat çekmiş olan Taşkınsel, etkili bir mûsiki figürü ayrıca nitelikli bir mûsiki adamıdır.
Özet (Çeviri)
Ekrem Taşkınsel, a violinist, instructor and composer from Afyonkarahisar, who has a deep-rooted musical history, has made major contributions to Turkish music and Afyonkarahisar city culture with his works in the field of music. In this study; It is aimed to provide information about Taşkınseli's life, works and works in the field of music. The study is a descriptive research based on the survey model in terms of its general framework, purpose and method. Preliminary information was obtained by scanning various sources on the subject, and interviews with people who knew and were close to Ekrem Taşkınsel, who was included in the sample, were included as a data collection tool. The works of Taşkınsel, who is accepted as one of the important figures of Afyonkarahisar music and city culture, displaying his talent as a composer were found, and it was understood that these productions reflect the melody, rhythm, genre and lyrics characteristics of Turkish music, and the existing works were classified. Taşkınsel, about whom extensive information has been obtained and who has attracted attention with his approach to Turkish music, his life and works, is an influential musical figure and a qualified music man.