Kil animasyon (Claymation) tekniğinde kil bünye ile renge dayalı özgün bir uygulama
An original application based on clay body and color in clay animation (Claymation) technique
- Tez No: 839677
- Danışmanlar: PROF. BURCU KARABEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kil Animasyon, Animasyon, Stop motion, Çamur, Renk, Claymation, Animation, Stop Motion, Clay, Colour
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
“Kil Animasyon (Claymation) Tekniğinde Kil Bünye ile Renge Dayalı Özgün Uygulama”isimli tez çalışmasında çamur malzeme ile kil animasyon tekniğinde renge dayalı özgün bir uygulama gerçekleştirilmiş ve konu ile ilgili yapılan alan tarama ve uygulama sürecinin tüm aşamalarına yer verilmiştir. Çamur malzeme kullanılarak filmin senaryosu doğrultusunda özgün bir sanatsal çalışma yapılması hedeflenmiştir. Bu çalışmada ek olarak renk ögesinin kullanımına da yer verilmiştir. Tezin içeriği üç bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde sanat ve tasarımın tanımı, seramiğin tarihi, renk ögesinin tanımı ve çamur malzeme ile kullanımı açıklanmıştır. İkinci bölümde animasyonun genel tarihi, bölgelere göre tarihi, türleri ve ağırlıklı olarak kil animasyon tekniği ve örnekleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde gerçekleştirilen“Benliğinde Kaybolmak”isimli kil animasyon filminin yapım aşamaları, kullanılan teknikler, yapım sürecinde karşılaşılan sorun ve çözümler irdelenmiştir. Sonuç bölümünde ise tezin ana konusu olan kil animasyon tekniği ile gerçekleştirilen uygulama süreci değerlendirilmiştir. Kil animasyonu hakkında yapılan alan taraması doğrultusunda gerçekleştirilen tez çalışmasının sonucu,“Benliğinde Kaybolmak”isimli özgün kil animasyon uygulamasında görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The thesis titled“Original Application Based on Clay Body and Color in Clay Animation (Claymation) Technique”presents an original application in clay animation technique using clay material and color, and covers all stages of the research and application process. The aim of this study is to create an original artistic work in accordance with the script of the film by using clay material. Additionally, the use of color elements is also emphasized in this study. The content of the thesis consists of three chapters: The first chapter explains the definition of art and design, the history of ceramics, the definition of color element, and its usage in clay. The second chapter examines the general history of animation, its history by regions, types, and primarily focuses on clay animation and its examples. In the third chapter the production stages, techniques used, problems encountered, and solutions in the making of the clay animation film titled“Lost in Self”is examined. In the conclusion section, the application process carried out with the clay animation technique, which is the main topic of the thesis, is evaluated. The output of this thesis according to the research about clay animation may be seen in the original application which is named as“Lost in Self”.