Türkçe öğretmenlerinin yaratıcı düşünme becerisini geliştirmeye yönelik öz yeterlilik algıları
The self-efficacy perceptions of the Turkish teachers towards improving creative thinking skills
- Tez No: 840015
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ TÜRKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe Öğretmeni, yaratıcılık, yaratıcılık etkinlikleri, Turkish teacher, creative, creative activities
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırmada Türkçe öğretmenlerinin yaratıcı düşünme becerisini geliştirmeye yönelik öz yeterlik algısı incelenmiştir. Araştırmanın amacı, Türkçe öğretmenlerinin öğrencilerinin yaratıcı düşünme becerilerini geliştirme konusunda ne derece öz yeterliğe sahip olduklarını belirlemektir. Bu araştırma, betimsel bir araştırmadır. Araştırmada yaratıcı düşünme becerisiyle ilgili kavramlar tanımlanmıştır. Daha sonra yaratıcı düşünme becerisini geliştirmede Türkçe öğretmenlerinin öz yeterliği algısı cinsiyet ve mesleki deneyim değişkenlerine göre anket yoluyla değerlendirilmiştir. Sonuç olarak Türkçe öğretmenlerinin yaratıcı düşünme becerisini geliştirmeye yönelik öz yeterliklerinin iyi olduğu saptanmıştır. Araştırmanın sonunda yaratıcı düşünme becerisinin geliştirilmesine yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the self-efficacy perception of Turkish language teachers' towards developing creative thinking skills was examined. The aim of the study is to determine the extent to which Turkish language teachers have self-efficacy in developing their students' creative thinking skills. This study is a descriptive investigation. In the study, the concepts related to creative thinking skills are described. Then Turkish language teachers' self-efficacy perception in developing creative thinking skills is examined through a questionnaire according to the gender and professional experience variables. The study results showed that the self-efficacy perception of Turkish language teachers towards developing creative thinking skills is good.