İzmir'de yaşayan Bulgaristan Türklerinin kültürü: Sarnıç beldesi örneği
Culture of Bulgarian Turks living in İzmir Sarnıç Municipality example
  1. Tez No: 840016
  2. Yazar: BURCU NUR YAPAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELMA GÜLSEVİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Kültürü, Folklor, Bulgaristan Türkleri, Turkish Culture, Folklore, Bulgarian Turks
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Günümüzde; medya, teknoloji, kentleşme ve sanayileşmenin kültür üzerinde birtakım olumsuz etkiler yarattığını söylemek mümkündür. Bu süreçler neticesinde oluşan küresel kültürün yerel kültürlerin unutulmasına hatta karamsar bir ifadeyle belirtecek olursak yok olmasına yol açmaya başladığı iddia edilebilir. Yerel kültürün unutulması ve yok olmasına yol açmaya başlaması yerel kültürün korunmasına yönelik çeşitli politikaların-ki en önemlilerden birisi de UNESCO'nun yaptığı çalışmalardır- oluşturulmasını sağlamıştır. Yerel kültürün korunması ve gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için yapılabilecek çalışmaların belki de başında yörenin halkbilgisi unsurlarının derlenmesi gelmektedir. Bu çalışmada öncelikle araştırma sahamız olan Bulgaristan'ın konumu, tarihi, demografik yapısı ve ekonomisi hakkında bilgi verilerek çalışma sahasında tespit edilen halk bilgisi unsurları belli bir tasnif metodu oluşturularak sınıflandırılmıştır. Daha sonra ise çalışma sahasında tespit edilen halk bilgisi unsurları belli bir tasnif metodu oluşturularak sınıflandırılmış, yörenin sahip olduğu zengin halk bilgisi birikimi ortaya koyularak Türk Halkbilimi sahasına katkı yapılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, it is possible to say that media, technology, urbanisation and industrialisation have some negative effects on culture. It can be claimed that the global culture formed as a result of these processes has begun to cause local cultures to be forgotten or even, to put it pessimistically, to disappear. The fact that local culture is forgotten and begins to lead to its extinction has led to the creation of various policies- one of the most important of which is the work carried out by UNESCO- for the protection of local culture. Perhaps the most important work that can be done to protect local culture and transfer it to future generations is the compilation of folklore elements of the region. In this study, firstly, information about the location, history, demographic structure and economy of Bulgaria, which is our research area, is given and the folklore elements identified in the study area are classified by creating a certain classification method. Then, the elements of folklore identified in the study area are classified by creating a certain classification method, and it is aimed to contribute to the field of Turkish Folklore by revealing the rich folklore accumulation of the region.