Singapur konvansiyonu kapsamında sulh anlaşmalarının icrası- Türk ve Avrupa Birliği hukuku açısından karşılaştırmalı bir inceleme
Enforcement of international settlements agreements under the singapore convention –A comparative study in Turkish & the EU law
- Tez No: 840017
- Danışmanlar: PROF. DR. HACI CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Singapur Konvansiyonu, Arabuluculuk, Alternatif Uyuşmazlık Çözümü, Tahkim, Singapore Convention, Mediation, Alternative Dispute Resolution, Arbitration
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Birliği Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Arabuluculuk Sonucunda Yapılan Milletlerarası Sulh Anlaşmaları Hakkında Birleşmiş Milletler Konvansiyonu (Singapur Konvansiyonu), adından da anlaşılacağı üzere, arabuluculuk sonucunda akdedilen sulh anlaşmaları için etkili bir icra prosedürü ortaya koymayı amaçlamaktadır. Singapur Konvansiyonu Türkiye tarafından onaylanmıştır; böylelikle ülkemiz, 11 Nisan 2022 tarihi itibariyle resmi olarak yürürlüğe giren bu Konvansiyona taraf olan sekizinci devlet olmuştur. Öte yandan, konvansiyon görüşmelerine aktif olarak katılmasına rağmen Avrupa Birliği yahut üye devletlerin Konvansiyonu henüz imzalamadığı görülmüştür. Türkiye ile Avrupa Birliği'nin çok güçlü ekonomik ve ticari ilişkileri bulunmaktadır. Dolayısıyla, mahkemeye başvurmaksızın çözümlenen çok sayıda ticari uyuşmazlık söz konusudur ve söz konusu olmaya da devam edecektir. Bu sebeple bu tez Singapur Konvansiyonu'nu Türk ve Avrupa Birliği hukukunu dikkate alarak değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Arabuluculuk, bir alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemi olarak, ilgiyi hak etmektedir çünkü çoğu zaman bu kavram uluslararası ticari meselelerle ilişkilendirilmektedir. Yeni yürürlük kazanmış bir Konvansiyon olarak, Singapur Konvansiyonu yalnızca var olan uluslararası ticari uyuşmazlık çözümü mekanizmalarına yenilik getirmekle kalmayıp aynı zamanda bu dinamikleri tamamıyla değiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu noktadan hareketle, Konvansiyonun yalnızca taraf devletleri değil, taraf olmayan devletleri de etkileyeceğini ileri sürmek mümkündür. Tahkim ve arabuluculuk konuları daha önce defalarca bir araya getirilmiş olmalarına karşın, önceki çalışmalar Covid19 şartları altında evirilmekte olan ekonomik atmosfer ile hukuki bağlamdaki güncel gelişmeleri çoğu zaman dikkate almamıştır. Bu kapsamlı çalışma Singapur Konvansiyonunu sınır ötesi uyuşmazlıklar bakımından eleştirel bir bakış açısı ile değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The United Nations Convention on International Settlement Agreements Resulting from Mediation (the Singapore Convention), as its very name signifies, aims to create an effective mechanism for enforcement of mediated settlement agreements. The Singapore Convention has been ratified by Türkiye; thus, our country has become the eighth State Party to the Convention which has officially entered into force on 11 April 2022. On the other hand, despite the EU's active involvement in the treaty negotiations, neither the EU nor its Member States have not yet signed the Convention. Türkiye and the EU have very strong economic and commercial relations. Hence, there are and will be many commercial disputes settled without going to court. Therefore, this thesis aims to evaluate the Singapore Convention by considering Turkish and European Union Law. Mediation, as an Alternative Dispute Resolution (ADR) method, is worthy of attention, as it is associated mostly with international commercial affairs. As a newly in-force convention, the Singapore Convention not only brings novelties to the existing international dispute resolution dynamics, but also aims to change these dynamics totally. Hence, it can be argued that it would be affecting both signatory states and non-signatory states. Although arbitration and mediation areas have been brought together many times before, prior studies mostly do not consider the recent developments in the context of the evolving economic atmosphere and legal framework under the COVID19 circumstances. This extensive study aims to undertake a critical examination of Singapore Convention in cross-border disputes.