Türkçe öğretmenlerinin bilgi ve iletişim teknolojilerine yönelik tutumlarıyla Web 2.0 araçlarıyla içerik geliştirme öz yeterlikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
An examination of the relationship between Turkish language teachers' attitudes towards information and communication technologies and their self-efficacy in content development using Web 2.0 tools
  1. Tez No: 840098
  2. Yazar: ABDULKERİM ÇİFTCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR KIRBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe öğretmenleri, bilgi ve iletişim teknolojileri, Web 2.0, Turkish language teachers, information and communication technologies, Web 2.0
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Amaç: Eğitim sistemimizde yer alan diğer tüm branş öğretmenleri gibi Türkçe öğretmenlerinin de ders esnasında bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanmaları ile Web 2.0 araçlarıyla içerik geliştirip öğrencilere sunmaları oldukça önemlidir. Bu araştırmada, Türkçe öğretmenlerinin bilgi ve iletişim teknolojilerine yönelik tutumlarıyla Web 2.0 araçlarıyla içerik geliştirme öz yeterlikleri arasındaki ilişkinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmada, Türkçe öğretmenlerinin bilgi ve iletişim teknolojilerine yönelik tutumları ile Web 2.0 araçlarıyla içerik geliştirme öz yeterlikleri arasındaki ilişkinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda nicel araştırma desenlerinden ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. İlişkisel tarama modeli, iki ya da daha çok değişken arasındaki ilişkileri belirlemek ve olası sonuçları tahmin etmek için kullanılır (Büyüköztürk vd., 2008; Metin, 2014). İlişkisel tarama modeli ile araştırma sürecinde elde edilen verilerin analiz edilmesi ile değişkenler arasındaki muhtemel ilişkilerin sayısal olarak ortaya konulması amaçlanır (Creswell, 2014). İlişkisel tarama modeli, korelasyonel ve karşılaştırma olmak üzere ikiye ayrılır. Korelasyon türü araştırmalarda, incelenmesi planlanan değişkenlerin birlikte değişip değişmediği ve varsa değişimin ne yönde olduğu incelenir. Karşılaştırma türünde ise, iki ya da daha fazla değişkene göre oluşturulan bağımlı ve bağımsız gruplar arasında fark olup olmadığı incelenir (Karasar, 2005). Yapılan bu araştırmada da ilişkisel tarama modelinin korelasyon türü kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonuçlarına göre; Türkçe öğretmenlerinin bilgi ve iletişim teknolojilerine yönelik tutumlarının cinsiyete, yaş ve eğitim düzeyi değişkenine göre anlamlı farklılık gösterdiği; internet kullanım süresi değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermediği görülmüştür. Ayrıca, Türkçe öğretmenlerinin Web 2.0 araçlarıyla içerik geliştirme öz yeterliklerinin cinsiyet, yaş ve internet kullanım süresi değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermediği, eğitim düzeyi değişkenine göre anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Araştırmada, Türkçe öğretmenlerinin bilgi ve iletişim teknolojilerine yönelik tutumları ile Web 2.0 içerik geliştirme öz yeterlikleri arasında anlamlı, pozitif ve zayıf yönlü bir ilişki bulunmuştur. Sonuçlar: Yapılan araştırma üzerinde gerçekleştirilen veri analizlerinden elde edilen sonuçlara göre Türkçe öğretmenlerinin BİT'e yönelik tutumları ile Web 2.0 araçlarıyla içerik geliştirme öz yeterlikleri arasında pozitif yönde zayıf bir ilişki bulunmuştur. Elde edilen sonuçlara göre Türkçe öğretmenlerinin BİT'e yönelik tutum seviyeleri Web 2.0 araçları içerik geliştirme öz yeterliklerinin olumlu yönde etkilemiştir. Araştırma yapılmadan önceki süreçte bu iki değişken arasında pozitif bir yönde ilişki çıkacağı ancak bu ilişkinin daha güçlü olacağı yönünde varsayımda bulunulmuştur. Yapılan analizler sonucunda ise iki değişken arasında pozitif ancak zayıf yönlü bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: Like all other subject matter teachers in our education system, it is very important for Turkish language teachers to make use of information and communication technologies during the lesson and to develop content with Web 2.0 tools and present it to students. In this study, it was aimed to examine the relationship between Turkish teachers' attitudes towards information and communication technologies and their self-efficacy in developing content with Web 2.0 tools in terms of various variables. Method: In this study, it was aimed to examine the relationship between Turkish teachers' attitudes towards information and communication technologies and their self-efficacy in developing content with Web 2.0 tools in terms of various variables. In this regard, a relational survey method, one of the quantitative research designs, was used. The relational survey model is used to determine the relationships between two or more variables and to predict possible results (Büyüköztürk et al., 2008; Metin, 2014). With the correlational survey model, it is aimed to reveal the possible relationships between variables numerically by analysing the data obtained in the research process (Creswell, 2014). Relational survey model is divided into two as correlational and comparison. In correlation type studies, it is examined whether the variables planned to be examined change together and, if so, in what direction the change is. In the comparison type, it is examined whether there is a difference between dependent and independent groups formed according to two or more variables (Karasar, 2005). In this study, the correlation type of the relational survey model was used. Findings: According to the results of the research; it was seen that Turkish teachers' attitudes towards information and communication technologies showed a significant difference according to gender, age and education level variables, but did not show a significant difference according to internet usage time variable. In addition, it was determined that Turkish teachers' self-efficacy of developing content with Web 2.0 tools did not show significant difference according to gender, age and internet usage time variables, but showed significant difference according to education level variable. In the study, a significant, positive and weak relationship was found between Turkish teachers' attitudes towards information and communication technologies and their Web 2.0 content development self-efficacy. Conclusions: According to the results obtained from the data analyses conducted on the research, a weak positive relationship was found between Turkish teachers' attitudes towards ICT and their self-efficacy to develop content with Web 2.0 tools. According to the results obtained, The Turkish teachers' attitudes towards ICT positively affected their self-efficacy to develop content with Web 2.0 tools. Before the process of the research to have been conducted, it was hypothesised that there would be a positive relationship between these two variables but this relationship would be stronger. As a result of the analyses, a positive but weak relationship was found between the two variables.