Hafif zihinsel engelli öğrencilere fen öğretimi esnasında karşılaşılan zorlukların incelenmesi ve çözüm önerileri
Examining the difficulties encountered during science teaching to mild intellectual disabled students and suggestions for solutions
- Tez No: 840099
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT TURGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hafif zihinsel yetersizliğe sahip olan bireyler, fen öğretimi, individuals with mild intellectual disabilities, science teaching
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı hafif zihinsel yetersizliğe sahip öğrencilerin fen öğretimi sırasında karşılaştıkları zorlukların tespiti ve bu zorlukların değişkenler açısından incelenmesidir. Yöntem: Araştırmada nitel araştırma yaklaşımlarından özel durum yöntemi kullanılmıştır. Bulgular: Yapılan görüşmeler sonucunda, özel eğitim merkezinde görev yapmakta olan öğretmenlerin yaş, cinsiyet, kıdem ve mezun oldukları okulların yanı sıra, hafif zihinsel yetersizliğe sahip olan bireylere fen öğretimi esnasında karşılaşılan zorluklar belirlenmeye çalışılmış ve çözüm önerileri sunulmaya çalışılmıştır. Sonuçlar: Özel eğitim kurumlarında zihinsel yetersizliğe sahip olan bireylere eğitim veren öğretmenlerin fen eğitimine yaklaşımlarının genel anlamda olumlu olduğu tespit edilmiştir. Fakat öğretmenlerin fen bilimleri eğitiminde kullanılan yöntem ve teknikleri, zihinsel yetersizliğe sahip olan öğrencilerin mental durumlarını ve yaşlarını göz önünde bulundurarak tercih etmeleri gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Zihinsel yetersizliğe sahip olan bireylere eğitim veren öğretmenlerin, mesleki olarak yeterli olduklarının farkında olsalar dahi, fen eğitiminde yetersiz kaldıklarını düşünmektedirler. Fen eğitimi sırasında ortaya çıkan diğer bir engelin de materyal eksiklikleri olduğu ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine the difficulties encountered during science teaching and science teaching to students with mild intellectual disabilities and to examine these difficulties in terms of variables. Method: The special case method, one of the qualitative research approaches, was used in the research. Findings: As a result of the interviews, besides the age, gender, seniority and graduated schools of the teachers working in special education and rehabilitation centers, difficulties encountered during science teaching to individuals with mild intellectual disabilities and solution suggestions were determined. Conclusions: It has been determined that the teachers who teach mental individuals in special education institutions have a generally positive approach to science education. However, teachers should prefer the methods and techniques used in science education, considering the mental status and age of students with intellectual disabilities. Even though teachers are aware that they are professionally competent, they think that they are inadequate during science education. Another obstacle during science education is material deficiencies. determined.