Girişimcilik eğitimi alan kadınların eğitime ve girişimciliğe bakışı; Ağrı ve Kırklareli örneği
Perspectives of women taking entrepreneurship education on education and entrepreneurship; Ağrı and Kırklareli example
- Tez No: 840130
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYHAN BİLİR GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Kadın Girişimcilik, Kadın Girişimci Eğitimleri, Ağrı İli, Kırklareli İli, Eğitimlere Bakış Açısı, Entrepreneurship, Women Entrepreneurship, Women Entrepreneur Trainings, Ağrı Province, Kırklareli Province, Perspective on Trainings
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Girişimcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın amacı Ağrı ve Kırklareli illerinde girişimcilik eğitimi alan kadınların girişimcilik eğitimine ve girişimciliğe bakış açılarını tespit etmektir. Bu amaçla nitel araştırma yöntemine dayalı olarak görüşme soruları hazırlanmıştır. Araştırmada 12 kadın girişimci ile görüşme gerçekleştirilmiştir. Bu araştırma da girişimcilik eğitimi almış girişimci kadınların eğitime ve girişimciliğe bakış açıları temalar oluşturularak incelenmiştir. Eğitim sürecinin daha iyi anlaşılabilmesi ve eksiklerin tespit edilebilmesi amacıyla üç (3) aşamada incelenmiştir. Bu aşamalar araştırmamızda ''Eğitim Öncesi'', ''Eğitim Süreci'' ve ''Eğitim Sonrası'' başlıkları altında incelenmiştir. Girişimci kadınların girişimciliğe bakış açıları ise altı (6) başlık altında incelenmiştir. ''Destek'', ''Risk Alma Yaklaşımı'', ''Girişimciliğe Başlatan Motivasyon'', ''Girişimcilik Faaliyetlerinde Bölgenin Etkisi'', ''İş-Yaşam Dengesi'' ve ''Prosedürler'' başlıkları altında incelenmiştir. Yapılan görüşmeler sonucunda Doğu Anadolu bölgesinde yaşayan kadınların bölgenin dezavantajını yaşarken Trakya bölgesinde yaşayan kadınların bölgenin avantajını yaşadığı gözlemlenmiştir. Kırsal alandaki kadına güvensizlik ya da iş kısmında kadınların olmamaları gerektiği düşünceleri gibi olumsuz çevresel baskılar yaşadıkları sonuçlarına ulaşılmıştır. Kırklareli gibi bir batı ilinde ise kadın girişimcilerin kadın olmaları sebebiyle bir sıkıntı yaşamadıkları cinsiyetçi yaklaşımdan çok maddiyet konusunda sıkıntı yaşadıkları sonuçlarına ulaşılmıştır. Genel olarak yorumlandığında özellikle kırsal alandaki girişimcilik yapan kadınlar hem bölge ekonomisine katkı sağlamakta hem de birey olarak kendi maddi, manevi tatmini sağlayarak kendi ev ekonomilerine katkıda bulunmaktadırlar
Özet (Çeviri)
Entrepreneurship is all the initiatives and attempts of the individual for the purpose of gaining profit by taking risks and for this purpose. As a result of the economic crises experienced, women entrepreneurship has caught a rising curve with women participating more in employment and economic processes. The active role of women in entrepreneurship activities and their presence in working life has become an important issue that advances and improves development. At the same time, supporting women entrepreneurship positively affects women's unemployment and poverty reduction. In this context, women entrepreneurs in big cities have easy access to many entrepreneurship support or information, while those in small or rural areas do not have access to this information and training. Entrepreneurship trainings given to women are a very important issue for women entrepreneurs to find their presence in the market. As a result of the interviews, it was observed that women living in the Eastern Anatolia region experience the disadvantage of the region, while women living in the Thrace region experience the advantage of the region. It has been concluded that they experience negative environmental pressures such as distrust of women in rural areas or the idea that women should not be in business. In a western province like Kırklareli, it has been concluded that women entrepreneurs do not experience any problems due to being women, but they experience problems in terms of materiality rather than sexist approaches. When interpreted in general, women entrepreneurs, especially in rural areas, both contribute to the regional economy and contribute to their own home economies by providing their own material and spiritual satisfaction as individuals.