The impact of business ethics on organizational performance: A case study of New Kabul Bank, Afghanistan
İş etiğinin örgütsel performans üzerindeki etkisi: Yeni Kabil Bankası, Afganistan vaka çalışması
- Tez No: 840221
- Danışmanlar: PROF. DR. CİHAN TINAZTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş ahlakı, Etik iklim, Etik standartlar, Etik liderlik, Kurumsal performans, Kârlılık, Satış geliri ve Pazar payı, Business ethics, Ethical climate, Ethical standards, Ethical leadership, Organizational performance, Profitability, Sales revenue, and Market share
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yöneticiler İçin İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Çalışma, iş etiğinin organizasyon performansı üzerindeki etkisini değerlendirecek: Afganistan'daki New Kabil Bank vaka çalışması. bu banka, ülke çapında 116 şubesi ile Afganistan'ın en büyük ticari bankasıdır. Yeni Kabil Bankası, tercih edilen banka statüsü kazandığı Afganistan bankacılık sektöründe yerini almıştır. Araştırma bankanın genel merkezinde yapılacak. Çalışma, 2018-2021'in başlamasından itibaren dört (4) yıllık bir dönemi kapsıyordu. Seçilen bu süre, şirketin faaliyetlerinde performansında sorunlar yaşadığı dönemdir. Çalışma, dönemi değerlendirecek ve örgütün iş etiği aracılığıyla varlığının kapsamını ve derecesini belirleyecektir. Nicel bir araştırma yaklaşımı kullanılarak, anket verileri, NKB bünyesinde çeşitli departmanlarda ve hiyerarşik seviyelerde çalışan 207 çalışandan (171 erkek ve 36 kadın) toplanmıştır. Katılımcılardan toplanan veriler bir bilgisayara girilecek ve kodlanmış verilerin özetlenmesine ve hızlandırılmış veri analizine yardımcı olan sosyal bilimciler için istatistik paketleri (SPSS) Versiyon: 20 kullanılarak analiz edilecektir. Çalışmanın genel bir amacı, İş etiğinin örgütsel performans üzerindeki genel etkisini incelemek iken, özel hedefleri ise etik iklim, etik standartlar ve etik liderlik ile örgütsel performans arasındaki ilişkileri keşfetmeye odaklanmıştır. Veri analizi, verileri özetlemek ve keşfetmek için tanımlayıcı analiz, değişkenler arasında gözlenen korelasyonlara katkıda bulunan temel faktörleri belirlemek için faktör analizi, çalışma değişkenleri arasındaki ilişkileri belirlemek için korelasyon analizi ve çalışmanın hedeflerini yerine getirmek için regresyon analizi dahil olmak üzere çeşitli teknikler içeriyordu. değişkenler arasındaki etkilerin incelenmesi. Çalışma, Afganistan'daki New Kabul Bank çalışanları için, şirket içinde örgütsel performansı artıracak etik uygulamaların benimsenmesini teşvik edeceği için önemli olacaktır. Çalışma liderlik ve yönetim için de etik liderlik hakkında bilgi vermesi ve onu kavramasına yardımcı olması açısından önemli olacaktır. Ek olarak, Güneydoğu'daki tüm firmaların yöneticilerine ve yöneticilerine güçlü etik standartlar uygulayarak bir şirket olarak nasıl başarılı olunacağına dair bilgi verecektir.
Özet (Çeviri)
This research aims to evaluate how business ethics influence the performance of organizations, using New Kabul Bank in Afghanistan as a case study. New Kabul Bank, the largest commercial bank in Afghanistan with 116 branches spread across the country, has established its prominent position in the national banking sector. The study will be conducted at the bank's central office. The study covered a period of four (4) years from starting 2018-2021. This time chosen is the period in which the company experienced issues in its performance in their operations. The study will assess the period and determine the extent and degree of existence of the organization through business ethics. By utilizing a quantitative research approach, survey data was collected from a sample of 207 employees (171 male and 36 female) across various departments and hierarchical levels within NKB. The information gathered from the participants will be inputted into a computer system and analyzed using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) Version 20. This software will aid in summarizing the coded data and expediting the data analysis process. The study had a general objective of examining the overall effect of Business ethics on organizational performance, while specific objectives focused on exploring the relationships between ethical climate, ethical standards, and ethical leadership with organizational performance. Data analysis involved several techniques, including descriptive analysis to summarize and explore the data, factor analysis to identify underlying factors contributing to the observed correlations among variables, correlation analysis to determine the relationships between the study variables, and regression analysis to fulfill the study's objectives by examining the effects between variables. The study will be important to the employees of New Kabul Bank in Afghanistan since it will encourage the adoption of ethical practices within the company, which will improve organizational performance. The study will be important for leadership and management as well since it will give them information about ethical leadership and help them comprehend it. Additionally, it will give business executives and managers of all firms in the Southeast information on how to succeed as a company by implementing strong ethical standards.