Computer aided selection of cutting parameters by using fuzzy logic
Bulanık mantık metodunu kullanarak bilgisayar yardımıyla kesme parametrelerinin seçilmesi
- Tez No: 84024
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜNSELİ GÖRÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bulanık Mantık, Kesme Parametreleri, Bilgisayar Destekli Seçme vı, Fuzzy Logic, Cutting Parameters, Computer Aided Selection (CAS) IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET BULANIK MANTIK METODUNU KULLANARAK BİLGİSAYAR YARDIMIYLA KESME PARAMETRELERİNİN SEÇİLMESİ YILMAZ,Oğuzhan Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Günseli GÖRÜR Temmuz 1999, 110 Sayfa Bu çalışmada, tornalama işlemi için seçilmiş malzemelere ait kesme parametrelerini İşlenebilirlik Veri El Kitabından seçen ve bu seçme işlemini yaparken Bulanık Mantık metodunu kullanan bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. İşlenebilirlik uygulamalarında, kesme parametrelerinin seçilme işlemi karmaşık bir yapıdadır. Bulanık Mantık yaklaşımıyla kesme parametrelerinin seçilme işlemi geliştirildi. Malzeme veri dosyası, oniki malzeme tipi, dört farklı kesici takım ve dört farklı kesme derinliği için hazırlandı. Bulanık Mantık modeli içerisinde kullanılan veriler, İşlenebilirlik Veri Elkitab'ından alınmıştır. Bilgisayar programı, seçilen bir malzemeye ait kesme şartlarının elde edilmesi için geliştirilen bir programdır. Program, işlenecek malzemenin seçilmesi ve o malzemeye ait sertlik değerinin girilmesi (Brinell Sertlik Numarası olarak), kesici takımın belirlenmesi ve kesme derinliğinin belirlenmesi ile çalışmaya başlar. Bulanık Mantık modeli, beş adet üçgen bulanık küme, beş adet bulanık uzman kural ve durulaştırma yöntemi olarak da merkezi ağırlık yöntemini kullanmaktadır. Program, çıktı olarak kesme hızı ve ilerleme değerini, oluşturulan görsel ekrana yazar.Menülerin yer aldığı ve görsel olarak geliştirilen program, MATLAB paket programı altında çalışan Bulanık Mantık alt paket programının ve MATLAB programlama dilinin kullanılması ile hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED SELECTION OF CUTTING PARAMETERS BY USING FUZZY LOGIC YİLMAZ, Oğuzhan M. Sc. In Mechanical Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Günseli GÖRÜR July 1999, 110 pages. In this study, a computer program, CAS-CUPFUL (Computer Aided Selection of CUtting Parameters by Using FUzzy Logic) has been developed for the selection of cutting parameters of turning operation from the Machining Data Handbook by using Fuzzy Logic. Selection of cutting parameters for machining applications is a complex problem. For eliminating this problem, a Fuzzy Logic (FL) based approach to setting these parameters is developed. The materials data file was prepared by using twelve different types of materials, four cutting tool types and four depth of cuts. The data used to evaluate the fuzzy model were taken from the machining data handbook. Computer software is developed to obtain the cutting speed, for any selected material which exists in data file. After the selection of material type, and entering the hardness value of the material in terms of BHN, selecting the cutting tool type and depth of cut, the program comes into action based on the fuzzy logic model to determine the cutting speed value. The model is used for five fuzzy sets in triangular shape, five fuzzy expert rules, and centroid defuzzification method. mExecution of the program ends with the cutting speed value and feed value which were visualized on the screen. This menu-oriented computer program is prepared and visualized on the screen by using Matlab Fuzzy Logic Toolbox and Matlab Programming Language.