Türkiye'de şeker pancarı üretiminde emek faktörünün yapısı ve Tokat ili örneği
The Structure of labour in sugar beet production in Turkey and example of Tokat province
- Tez No: 84027
- Danışmanlar: PROF. DR. A. ZAFER GÜRLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Şeker pancarı üretimi, emek faktörü, Cobb-Douglas üretim fonksiyonu, İşgücünün yapısı, Etkinlik katsayısı, Sugar beet production, labour factor, Cobb-Douglas production function, Efficiency Coefficient
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET TÜRKİYE'DE ŞEKER PANCARI ÜRETİMİNDE EMEK FAKTÖRÜNÜN YAPISI, TOKAT İLİ ÖRNEĞİ Oğuzhan AYDIN Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 1999, 80 Sayfa Danışman : Prof.Dr.A.Zafer GÜRLER Jüri : Prof.Dr.A.Zafer GÜRLER : Doç.Dr. Adnan ÇİÇEK : Doç.Dr. Halil KIZILARSLAN Bu çalışmada, Tokat ili Merkez ilçe, Artova, Niksar ve Zile ilçelerinde şeker pancarı yetiştiriciliği yapan 164 işletmenin 1996-1997 üretim dönemine ait anket tekniği ile elde edilen verileri kullanılmıştır. Bu bölgelerde şeker pancarı üretiminde kullanılan emek girdisinin yapısı ve miktarları ilçeler bazında mukayeseli olarak verilmiştir. Cobb-Douglas tipi fonksiyonel analiz metodunum kullanıldığı bu çalışmada emek faktörü ile çıktı arasındaki ilişkiler ortaya konulmuştur. Ayrıca, Türkiye tarımında işgücü ve Türkiye'de şeker pancarı tanınma ait teknik ve ekonomik verilere de yer verilmiştir. Şeker pancarı üretiminde; emek etkinliğinin en yüksek olduğu ilçe Artova olurken, en düşük olduğu ilçe Zile olarak belirlenmiştir. İncelenen tüm ilçelerde emek faktörünün artırılması ile şeker pancarı üretim miktarının artacağı tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE STRUCTURE OF LABOUR IN SUGAR BEET PRODUCTION IN TURKEY AND EXAMPLE OF TOKAT PROVINCE Oğuzhan AYDIN Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Agriculture Economics Masters Thesis 1999, 80 Pages Supervisor : Prof.Dr.A.Zafer GÜRLER Jury : Prof.Dr.A.Zafer GÜRLER : Assoc.Prof.Dr. Adnan ÇİÇEK : Assoc.Prof.Dr. Halil KIZILARSLAN In this study, the data of 1996-1997 yield period of obtanied from 164 agricultural establishments which produce sugar beet in Tokat, Artova, Niksar and Zile region was used. The data was collected by making a survey. The structure of inputs and proportional quantity in sugar beet production were given with comparative. In this study, Cobb-Douglas functions were used and labour-output relations have been given. In addition general characteristics and technical and economical information relation to sugar beet production and agricultural labour in Turkey. It was found that Artova has got highest labour efficiency coefficient and Zile has got lowest labour efficieny coefficient according to Cobb-Douglas function. It was found that the sugar beet production on the all region of Tokat province will increase when labour factor increases.