Fremde, staatsvolk, bevölkerung – Völkerrechtliche grundbegriffe im wandel durch migration und integration
Yabancılar, millet, nüfus – Göç ve entegrasyon bağlamında uluslararası hukuk terimlerinin değişimi / Foreigners, national people, population – Basic terms of international law in change due to migration and integration
  1. Tez No: 840317
  2. Yazar: ERTUĞRUL SABUNCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. C. PHILIP KUNIG
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: devlet, ulus, yerliler, yabancılar, millet, nüfus, entegrasyon, göç, dayanışma, Avrupa, Anayasa, temel haklar, insan hakları, vatandaşlık, paradigma değişimi, State, nation, natives, foreigners, national people, population, integration, migration, solidarity, Europe, constitution, fundamental rights, human rights, citizenship
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Almanca
  9. Üniversite: Türk-Alman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
Fransız Devrimi gibi tarihsel olaylarla şekillenen ulus-devlet, sosyo-politik birliğin homojenliğini sağlama amaçlı bir ulus adı altında bir birlik oluşturmayı amaçlamıştır. Bu sistemde egemenliğin kaynağı olan“ulus”veya“millet”olarak vatandaşlar, seçme ve seçilme gibi meşruiyetini anayasal düzenden alan demokratik, siyasi katılım haklarına sahip olmuştur. Böylelikle kendisini vatandaşlık kanunu aracılığıyla yabancı konumundaki insanlardan ayırmıştır. Federal Almanya Cumhuriyeti örneğinde olduğu gibi, göçmen ve yabancı kökenli insan oranının yüksek olması nedeniyle, yönetenle yönetilen arasındaki uyumun sağlanamaması, bu tip toplumların geleneksel ulus formunda önemli zorluklar oluşturduğu tespit edilmiştir. Kimlik varsayımları, vatandaşlık kriterleri ve bazen asimilasyon endişesi uyandıran ve entegrasyon ile farkı silikleşebilen uygulamalar, farklılıkların, hoşgörü ile karşılanmasında ve dayanışma noktasında bazı zorluklara yol açtığı farkedilmiştir. Göçmen ve yabancı kökenli insanların Federal Almanya Cumhuriyeti vatandaşlarıyla aynı temel haklardan, insan haklarından ve sosyal haklardan yararlanabilmesi hususunda önemli ilerlemeler gözlenmiştir. Bu durum aynı zamanda Almanya'nın uluslararasılaşmaşı, Avrupa Birliği bütünleşmesi ve evrensel insan haklarının öneminin artması ile gerçekleşmiştir. Uluslararası hukukta bireylerin araçsallaştırılmadan (Mediatisierung) tabi konumuna (Subjektivierung) doğru ilerleyen eşzamanlı paradigma değişimi, insan hakları fikrinden kaynaklandığı tespit edilmiştir. Uluslararası hukukta bireyler, yabancı uyruklular ve vatansız kişiler için giderek devletlerden bağımsız bir hukuki konum gelişmiştir. Bu değişim,“millet”kavramının kullanımına dair insan hakları fikrinin yanı sıra demokratik ve anayasal teoriye dayanan şüpheleri artırmakla beraber“milletlerin hukuku”yerine“nüfusların hukukundan”bahsedilmesi gerektiğine işaret ettiği tespit edilmiştir. Araştırma, esas olarak genel devlet teorisi, anayasa hukuku ve teorisi üzerine mevcut literatürün yanı sıra güncel siyasi tartışmaları ve entegrasyon kavramını gündeme taşıyan medyatik kaynaklar ve kavram karşılaştırmalarıyla desteklenmiştir. Bununla birlikte Almanya Federal Anayasa Mahkemesi, Avrupa Adalet Divanı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarına da atıflar yapılmıştır. Konunun sosyo-politik önemini göz önünde bulunduran araştırma ayrıca felsefe ve siyaset bilimi literatüründen yararlanmıştır. Araştırmada savunduğumuz görüşler, doktrindeki azınlık görüş ile birçok noktada örtüşmekte olup araştırma, anayasal düzeni tehdit eden“(radikal) sağ”akımlara karşı anayasayı koruma hedefi doğrultusunda hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The state as a nation, (in)directly shaped by influences such as the French Revolution, is linked to the homogeneity of a socio-political unit. This people, as a sovereign national people, distinguishes itself from the foreigners because of its nationality/citizenship since it has democratic legitimacy and political rights to participate through the simple legally regulated relation. The example of Germany shows that migration societies are challenging this traditioned status, since due to the high proportion of foreigners, there is no congruence between those who reign and those who are reigned. Identity postulates, naturalization criteria and different concepts of integration make it difficult to harmonize this discrepancy for the purpose of solidarity, also in view of the distinction from assimilation. Foreigners now largely enjoy the same fundamental and human rights as well as social rights as the own natives. This is also due to European integration. The simultaneous paradigm shift in international law, from the mediatization of the individual to his position as a subject, is driven by the idea of human rights and is increasingly developing an independent legal position for domestic aliens/foreigners, stateless persons and individuals in international law. This raises doubts about the concept of the people (Volk), that are based on human rights and democratic and constitutional theory and gives reason to talk henceforth about the rights of the populations instead of the rights of the (national) peoples of the state. The research was mainly supported by the existing literature on general theory of state, constitutional law and theory, as well as mediatic sources and concept comparisons that brought the current political debates and the concept of integration to the agenda. However, references were made to the decisions of the German Federal Constitutional Court, the European Court of Justice and the European Court of Human Rights. Considering the socio-political importance of the subject, the research is making use of the sources of philosophy and political science and is positioned in the light of the literary minority opinion with the goal of protecting the constitution against the“(radical) right”movement.