Türkiye'de 1980 sonrası tarım kesiminde uygulanan fiyat politikası
The pricing policy applied in the agricultural sector in Turkey after 1980
- Tez No: 84033
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL ÇİVİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarım Politikası, Tarımsal Destek, Destekleme Fiyat Politikası, Agricultural Policy, Agricultural Subsidy, Agricultural Price Subsidy Policy
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 246
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de 1980 sonrası tarım kesiminde uygulanan fiyat politikası incelenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla, önce tarımın ekonomik gelişmeye katkısı bağlamında tarımın Türkiye ekonomisine katkıları incelenmiştir. Tarıma devlet müdahalesinin gerekliliği konusunda tarım kesimini sanayi, inşaat, hizmetler gibi diğer üretim faaliyetlerinden ayıran evrensel ve kurumsal özellikler vurgulanırken, tarımsal ürünlerde fiyat oluşumlarının kuramsal analizine yer verilmiştir. Tarım politikalarının amaç ve araçları açıklanmış ve ulusal tarım politikalarının uluslararası tarım politikalarından soyutlanamayacağı varsayımıyla Türkiye tarım politikalarına yansımaları açısından: Avrupa Birliği ve Gümrük Birliği sürecinde ortak tarım politikaları, GATT ve Uruguay Round oluşumları, Dünya Bankası ve IMF yaklaşımları ve çevre- tarım politikaları ilişkilerine de yer verilmiştir. 1 980 sonrasında destekleme fiyatları ve destekleme alımları uygulamaları ve ortaya çıkan sorunlar incelenmiş ve bazı çözüm yollan önerilmiştir. Tarımda desteklemenin kaçınılmazlığına karşın, ulusal ve uluslararası önem ve öncelikler de dikkate alınarak yeniden yapılandırılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the pricing policy in the agriculture sector in Turkey after 1980. With this aim in view we first study the contribution of agriculture to economic development by way of scrutiny of the benefits brought by the agriculture to the Turkish economy. Treating the subject of the necessity of state intervention into agriculture we emphasise the universal and institutional differences between the said production sector and others, such as industry, construction and service, and theoretically analyse the formation of the prices of agricultural products. The means and the ends are explained, and parting from the hypothesis that national agricultural policies cannot be separated from the international ones we have also studied, in view of their repercussions on Turkish agricultural policies, the policies of the European Union, GATT, the Uruguay Round process, the approaches of the World Bank and the IMF and the relations between the environment and agricultural policies. Price subsidies, supportive purchases and other intervention practices after 1980 as well as problems arising from these practises are studied, and some solutions are recommended. Although subsidies in the agriculture are inevitable, we concluded that shaping them anew taking into account national and international preferences and interests is necessary.