Sağlık çalışanlarında iş stresi ve tükenmişliğin işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinin yapısal eşitlik modellemesi ile incelenmesi
Inverstigation of the effect of work stress and burnout on intention to left by structural equality modeling in healthcare professionals
  1. Tez No: 840433
  2. Yazar: ROJBİN BİLBEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU EKİNCİ DEMİRELLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Stresi, İşten Ayrılma, Tükenmişlik, Yapısal Eşitlik, Job Stress, Intention to Leave, Burnout, Structural Equation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Günümüzde meydana gelen salgın hastalıklar ve doğal afetler, sağlık sektöründe çalışan bireyler üzerinde yoğun bir stres etkisi yaratmaktadır. Bu durum, tükenmişlik hissiyatını artırarak işten ayrılma niyeti duygularını beraberinde getirmektedir. Bu bağlamda, duyarsızlaşma, duygusal tükenme ve kişisel başarı faktörlerinin incelenmesi, araştırmacıları bu alanda derinlemesine bir inceleme yapmaya yönlendirmiştir. Araştırmanın temel amacı, iş stresi ve tükenmişlik algısının işten ayrılma niyeti üzerindeki etkilerini belirlemek ve alan yazına katkı sağlamaktır. Bu çerçevede, Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan sağlık personelleri araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırmada, toplam 320 çalışana ulaşılmış, ancak 7 çalışan eksik bilgi nedeniyle çalışmaya dâhil edilmemiştir. Toplamda 313 anket, yüz yüze ve online anket yöntemleri kullanılarak toplanmış ve elde edilen veriler SPSS programı aracılığıyla yapısal eşitlik modellemesi kullanılarak analiz edilmiş, sonuçlar yorumlamaya hazır hale getirilmiştir. Elde edilen bulgular, katılımcıların iş stresi ve tükenmişlik algısının işten ayrılma niyeti üzerinde etkili olduğunu göstermektedir. Bu sonuçlar, sağlık sektöründe çalışanların yaşadığı zorlukların ve buna bağlı duygusal durumların işten ayrılma niyeti üzerindeki rolünü aydınlatmaktadır.
Özet (Çeviri)
The current outbreak of epidemic diseases and natural disasters induces intense stress among individuals working in the healthcare sector. This situation escalates feelings of burnout and, consequently, triggers intentions to leave their jobs. In this context, the examination of these prevailing factors has directed researchers towards conducting an in-depth investigation in this field. The primary objective of the study is to determine the effects of job stress and burnout perception on the intention to leave the job and to contribute to the existing literature in this area. In this framework, healthcare professionals employed at Mardin Education and Research Hospital constitute the sample of the research. In the study, contact was made with a total of 320 employees, yet 7 individuals were excluded from the study due to incomplete information. A total of 313 surveys were collected using both face-to-face and online survey methods. The collected data were analyzed using the structural equation model through the SPSS program and prepared for interpretation. The findings of the study reveal that the participants' job stress and burnout perception have a significant impact on the intention to leave their jobs. These results shed light on the role of challenges faced by healthcare sector workers and their associated emotional conditions in shaping their intentions to leave their jobs.