7-13 hafta arası sağlıklı gebeliği olan ve missed abortus tanısı alan hastaların maternal kanda sestrin2 (sesn2) protein düzeyinin karşılaştırılması
Comparison of maternal blood sestrin2 (sesn2) protein levels in 7-13 gestational weeks healthy pregnants and women with missed abortus diagnosis
  1. Tez No: 840504
  2. Yazar: PINAR YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT MUHCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Missed abortus, Sestrin2, gebelik, Missed abortion, Sestrin2, pregnancy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Bu çalışmada gebeliğin 7-13. Haftaları arasında missed abortus tanısı almış ve sağlıklı gebeler arasında maternal serum Sestrin2 değerlerinin karşılaştırılması ve missed abortusla ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza Ocak 2023 – Haziran 2023 tarihleri arasından hastanemizin Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniği ve aciline başvuran 45 missed abortus tanısı alan gebe ve 45 sağlıklı gebe prospektif olarak dahil edildi. Hastalardan serum Sestrin2 değerleri için kanlar alındı. Hastaların yaşı, beden kitle indeksi, gravida, parite, abortus, gebelik haftası, koryon yerleşimi, son adet tarihi, uterin arter pulsatilite endeksi ve CRL uzunluğu kaydedildi. Değişken parametreler gruplara göre karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş ortalaması 30,52, BMI ortalaması 24,15 olarak bulundu. Missed abortus grubunda ortalama maternal serum Sestrin2 değeri 787,4 ± 504,6 ng/L iken, sağlıklı gebelik grubunda 609,6± 449,1 olarak görüldü. Missed abortus grubunda Sağ ve Sol Uterin PI değerleri anlamlı olarak yüksek bulundu ve sağlıklı gebelere göre missed abortus grubunda sağ ve sol uterin arterde direnç artışı olduğu görüldü. İki Grup arasında yaş, gravida, parite, abortus, son adet tarihi, koryon yerleşimi açısından anlamlı bir fark bulunmadı. Missed abortus grubu ve sağlıklı kontrol grubu arasında maternal serum sestrin2 değeri açısından anlamlı bir fark bulunmadı. Sonuç: Bu çalışma ile maternal serum Sestrin2 değerlerinde missed abortus yapan gebeler ve sağlıklı gebeler arasında anlamlı fark olmadığı tespit edildi. Çalışmamızın desteklenmesi ve daha net sonuçlara ulaşılabilmesi için bu konuyla ilgili daha kapsamlı ve multidisipliner prospektif çalışmalara gerek olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare maternal serum Sestrin2 values among healthy pregnant women and missed abortion patients which are between 7-13. gestational weeks and to evaluate Sestrin2 levels relationship with missed abortion. Material and method: We prospectively included 45 missed abortion patients and 45 healthy pregnant women who presented to our hospitals Gynecology & Obstetric clinics and emergency services between January 2023 –June 2023. Blood samples were taken from patients to evaluate serum Sestrin2 values. Patient's age, BMI gravidity, parity, abortions, gestational week, chorion location last menstruation period, uterine artery pulsatility index and CRL length were recorded. Variable parameters were compared according to the groups. Results: The mean age of all case was 29.4 years , the mean age of the missed abortion group was 29.4 years, and the mean age of the control group was 29.5 years. The mean of fractalkine level was 7,08 ± 2,30 ng/ml in the missed abortion group, the mean of fractalkine level was 14,84 ± 8,0 ng/ml in the control group.The mean of fractalkine level was significantly lower in the group with missed abortion compared with the control group.There were no significant differences between the two groups with respect to age, BMI, gravida, parity, abortion, gestational week, chorion location and uterine artery pulsaltyl index. Conclusion: In this study, it was shown that there is no meaningful difference for maternal serum Sestrin2 levels between missed abortiın patients and healthy pregnant women. We believe that more comprehensive and multidisciplinary prospective clinical studies on this subject are needed to support our study.