Astrology marketing: Examining diverse factors affecting astrology related consumption
Astroloji pazarlama: Astroloji ile ilgili tüketimi etkileyen faktörler üzerine bir inceleme
  1. Tez No: 840568
  2. Yazar: ECESU SERBES
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE KİREZLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Astroloji, hedef pazar analizi, new age ürünler, pazar araştırması, tüketici davranışları, Astrology, consumer behaviour, market research, new age products, target market analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu tez, kişilerin astroloji ile ilgili ürün ve hizmetlere para harcama eğilimleri üzerinde etkili olan faktörleri, bu alandaki tüketici davranışının psikolojik, sosyal ve demografik belirleyicilerini araştırmaktadır. Literatür taraması, astrolojinin tanımını yaparak tarihî kökenlerini ve mevcut popülerliğini incelemektedir. Yöntem bölümü, veri toplama, örnekleme stratejileri ve etik düşünceleri ortaya koymaktadır. Analiz, bireylerin dışa dönüklük ve yeni deneyimlere açıklığı ile astroloji ile ilgili ürün ve hizmetlere yönelik harcamaları arasında pozitif bir korelasyon ortaya koyar. Ayrıca, katılımcıların aylık gelir düzeyleri ile harcama eğilimleri arasında önemli bir bağlantı kurulmuştur. Astroloji ile ilgili ürünler için para harcayan arkadaş çevrelerine sahip bireyler, benzer bir eğilim gösterme eğilimindedir. Tartışma bölümü, bulguları mevcut literatür bağlamında değerlendirmektedir. Pazarlamacılar, astrologlar ve araştırmacılar için pratik sonuçlarını vurgulayarak, astrolojik ürün ve hizmetleri içeren pazar segmentine dair içgörüler sunmaktadır. Çalışma, sınırlamalarını tanıyarak ve gelecekteki araştırmalar için yönlendirmeler önererek sona ermektedir. Temelde, bu tez, astroloji alanındaki tüketici davranışını anlamada, ilgili ürün ve hizmetlere harcamayı etkileyen faktörleri detaylı bir şekilde ele alarak önemli bir katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the factors influencing expenditure on astrology-related products and services by examining the psychological, social, and demographic determinants of consumer behavior in this domain. The literature review defines astrology, traces its historical roots, and assesses its current popularity. The methodology outlines robust data collection, sampling strategies, and ethical considerations. The analysis reveals a positive correlation between individuals' extraversion and openness to new experiences and their financial commitment to astrology-related goods and services. Additionally, the study establishes a significant connection between participants' monthly income levels and their spending patterns. Individuals surrounded by peers allocating funds to astrology-related products demonstrate a tendency to do the same. The discussion section contextualizes findings within existing literature, emphasizing both commonalities and divergences in consumer behavior. Practical implications for marketers, astrologers, and researchers are highlighted, providing insights into this distinct market segment. The study concludes by recognizing limitations and suggesting directions for future research. In essence, this thesis contributes significantly to understanding consumer behavior in the astrology domain by dissecting factors influencing expenditure on related products and services, emphasizing the role of psychological attributes, income levels, and social networks in shaping financial decisions.