The relationship between company characteristics and digital trust: İnsights from different industries
Şirket özellikleri ile dijital güven arasındaki ilişki: Farklı sektörlerden görüşler
  1. Tez No: 840668
  2. Yazar: OYEBOLA TEMILOLUWA ADEWOYE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SACİP TOKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Güven, Dijital Güven, Şirket Özellikleri, Trust, Digital Trust, Company Characteristics
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Güven, iş yapmak için bir gerekliliktir. Şeffaf olmaya ve tutarlı davranmaya çalışmaya bağlıdır. Bu çalışma, şirket çalışanları arasında mesleki deneyim, istihdam durumu, mesleki pozisyon, organizasyon rolü, organizasyon formu, endüstri sektörü, şirket rolü, müşteri grubu, endüstri sektörü tedarikçisi, organizasyon büyüklüğü ve dijital güven gibi şirket özellikleri arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçlamaktadır, şirketlerin dijital çağda güven oluşturmasına ve sürdürmesine yardımcı olabilecek bilgiler sağlama hedefiyle. Çalışma, dijital güven ile en güçlü şekilde ilişkilendirilen şirket özelliklerini belirlemeyi ve bu özelliklerin çalışanların dijital dünyaya olan güvenini ne ölçüde etkilediğini araştırmayı amaçlamaktadır.Üç seviyede düzenlenen on bileşenden oluşan e-Güven Anketi— teknoloji, insanlar ve süreç dijital güvenin derecesini ölçmek için kullanılır. 36 farklı ülkeden 5329 kişi bu çalışma için çevrimiçi anketi tamamladı. Katılımcıların mesleki deneyim yılı sayısı toplanmış ve analiz edilmiştir. 1 yıldan az mesleki deneyime sahip 520, 1-3 yıl mesleki deneyime sahip 1098, 4-10 yıl mesleki deneyime sahip 2248, 11-20 yıl mesleki deneyime sahip 1006, 21-21-20 yıl mesleki deneyime sahip 369 katılımcı yer aldı. 30 yıllık mesleki deneyim, 31-40 yıllık mesleki deneyime sahip 73 katılımcı ve 40 yılı aşkın mesleki deneyime sahip 15 katılımcı. MANOVA'nın parametrik olmayan bir alternatifi olan Munzel-Bruner analizi, dijital güven bileşenleri (öncelik düzeyi yazılım kalitesi, donanım ve yazılım, elektronik cihazlar, bilgi sistemleri, yönetim ve diğer dahili varlıklar, BT ve veri desteği, harici varlıklar, veri koruma ve mahremiyet, kurumsal veri koruma ve mahremiyet, internet ve sosyal medya kullanımı) ile mesleki deneyim, çalışma durumu, mesleki pozisyon, organizasyon rolü, organizasyon şekli, şirket rolü ve organizasyon büyüklüğü şirket özellikleri. Sanayi sektörü, müşteri grubu ve sanayi sektörü tedarikçisi üzerinde MANOVA analizi yapılırken. Sonuçlar, mesleki deneyim, mesleki konum, organizasyon şekli, şirket rolü, endüstri sektörü, müşteri grubu, endüstri sektörü tedarikçisi ve organizasyon büyüklüğünün dijital güveni etkileyen faktörler olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Trust is a requirement for conducting business. It depends on being transparent and trying to act consistently. This study purposes to investigate the association between company characteristics such as professional experience, employment status, professional position, organization role, organization form, industry sector, company role, customer group, industry sector supplier, organization size and digital trust among employees in the company, with the goal of providing insights that can help companies build and maintain trust in the digital age. The study aims to identify the company characteristics that are most strongly associated with digital trust, and to explore the extent to which these characteristics influence employees' trust in the digital realm.The e-Trust Survey, which has ten components organized into three levels—technology, people, and process is used to gauge the degree of digital trust. 5329 people from 36 different countries completed the online survey for this study. The number of years of professional experience of the participants was collected and analyzed. There were 520 participants with less than1 year of professional experience, 1098 participants with 1-3 years of professional experience, 2248 participants with 4-10 years of professional experience, 1006 participants with 11-20 years of professional experience, 369 participants with 21-30 years of professional experience, 73 participants with 31-40 years of professional experience and 15 participants with more than 40 years of professional experience. Munzel-Bruner analysis which is non-parametric alternative of MANOVA was conducted on the digital trust components (priority level of software quality, hardware and software, electronic devices, information systems, management and other internal entities, IT and data support, external entities, data protection and privacy, organizational data protection and privacy, internet and social media use) with professional experience, employment status, professional position, organization role, organization form, company role and organization size company characteristics.While MANOVA analysis was conducted on industry sector,customer group, and industry sector supplier. Results revealed that professional experience, professional position, organization form, company role, industry sector,customer group, industry sector supplier and organization size are affecting factors on digital trust.