Örgütsel etik iklimin örgütsel güvene etkisinde örgütsel anominin aracılık etkisi: Konya il merkezinde sosyal güvenlik kurumunda çalışanlar üzerine bir araştırma
The relationship between organizational ethical climate, organizational anomie and organizational trust: A study ofn employees of the social security institution in the central district of Konya
- Tez No: 840683
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR ÇEVİK TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu, Kamu Çalışanı, Örgütsel Etik İklim, Örgütsel Anomi, Örgütsel Güven, Public, Public Employee, Organizational Ethical Climate, Organizational Anomie, Organizational Trust
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışma, kamu çalışanlarının örgütsel etik iklimi, örgütsel anomi ve örgütsel güven algı düzeyleri arsındaki ilişkilerin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Konya il merkezi sosyal güvenlik kurumunda görev yapan 121'i kadın 188'i erkek toplam 309 kamu çalışanı oluşturmaktadır. Araştırmada incelenen veriler nicel veri toplama yöntemleri ile toplanmış ve istatistiksel analiz yöntemleri ile analiz edilmiştir. Araştırma verilerinin istatistiksel analizleri sonucunda, kamu çalışanlarının örgütsel etik ikimi ve örgütsel güven ortalama puanlarının genel ortalamanın üzerinde, örgütsel anomi puanlarının ise genel ortalamanın altında olduğu belirlenmiştir. Araştırmaya katılan kamu çalışanlarının yönetici pozisyonunda olmalarının örgütsel etik iklimi, örgütsel anomi ve örgütsel güven düzeyleri üzerinde belirleyici bir etkisinin olmadığı, cinsiyetin örgütsel anomi üzerinde etkisinin olmadığı, ancak örgütsel etik iklimi ve örgütsel güven düzeyine etki ettiği, çalışanlarının yaşlarının, eğitim durumlarının, medeni durumlarının ve mesleki kıdemlerinin ise örgütsel etik iklimi, örgütsel anomi ve örgütsel güven düzeyleri üzerinde belirleyici etkilerinin olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, araştırmada belirlenen bağımlı ve bağımsız değişkenler arasında incelenen korelasyon ve regresyon analizlerinin değerlendirilmesinde, örgütsel etik iklimi ve örgütsel güvenin birbirlerine pozitif yönde katkı sağladığı, örgütsel anominin ise hem örgütsel etik iklimi hem de örgütsel güven üzerinde zıt yönde ve azaltıcı etkiler gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationships between the organizational ethical climate, organizational anomie and organizational trust perception levels of public employees. The sample of the research consists of a total of 309 public employees, 121 of whom are women and 188 of whom are men, working in the social security institution of Konya city center. The data examined in the study were collected with quantitative data collection methods and analyzed with statistical analysis methods. As a result of the statistical analysis of the research data, it was determined that the organizational ethical dilemma and organizational trust average scores of public employees were above the general average, and their organizational anomie scores were below the general average. It has been determined that, the public employees participating in the research are in a managerial position does not have a decisive effect on the organizational ethical climate, organizational anomie and organizational trust levels, gender has no effect on organizational anomie, but it affects organizational ethical climate and organizational trust level, and the age, educational status, marital status and professional seniority of the employees have decisive effects on the organizational ethical climate, organizational anomie and organizational trust levels. In addition, in the study, as a result of the correlation and regression analyzes between the dependent and independent variables It has been determined that organizational ethical climate and organizational trust affect each other positively, while organizational anomie has opposite and reducing effects on both organizational ethical climate and organizational trust.