Pozitif psikolojik sermayenin örgütsel özdeşleşme üzerindeki etkisinde örgütsel güvenin ve etik iklimin aracı rolü
The mediating role of organisational trust and ethical climate in the effect of positive psychological capital on organisational identification
  1. Tez No: 927424
  2. Yazar: ÇİĞDEM KURU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Pozitif Psikolojik Sermaye, Örgütsel Özdeşleşme, Örgütsel Güven, Etik İklim, Positive Psychological Capital, Organisational Identification, Organisational Trust, Ethical Climate
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 301
Özet
Çalışanların pozitif psikolojik sermayeleri, örgütün başarısında belirleyici bir rol oynamakta olup, sahip olduğu özellikler ve yaklaşımlar ile örgütlerine güven duymalarında, etik iklim algılarında ve örgütleriyle özdeşleşmelerinde derin etkiler yaratabilmektedir. Bu tezde, çalışanların pozitif psikolojik sermayelerinin örgütsel özdeşleşme üzerindeki etkisinde örgütsel güven ve etik iklimin aracı etkileri incelenmektedir. İstanbul'da yer alan 502 hizmet sektörü çalışanı araştırma örneklemini oluşturmaktadır. Hizmet sektörü çalışanlarından elde edilen veriler LİSREL 8.7 ve SPSS 25.0 istatistiksel programları kullanılarak analiz edilmiştir. Analizler sonucunda pozitif psikolojik sermayenin çalışan örgütsel özdeşleşme, örgütsel güven ve etik iklim üzerinde olumlu etkilerinin olduğuna ulaşılmıştır. Çalışanların pozitif psikolojik sermayelerinin örgütsel özdeşleşmeleri üzerinde; örgütsel güven ve etik iklimin aracılık rolleri bulunduğunu öngören hipotezler desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Employees' positive psychological capital plays a decisive role in the success of the organisation and can have profound effects on their trust in their organisations, their perceptions of ethical climate and their identification with their organisations. This thesis examines the mediating effects of organisational trust and ethical climate on the effect of employees' positive psychological capital on organisational identification. The research sample consists of 502 service sector employees in Istanbul. The data obtained from service sector employees were analysed using LISREL 8.7 and SPSS 25.0 statistical programs. As a result of the analyses, it was found that positive psychological capital has positive effects on employee organisational identification, organisational trust and ethical climate. Hypotheses predicting that mediating roles of organisational trust and ethical climate on organisational identification of employees' positive psychological capital were supported.