Ticari rekreasyon işletmelerinde sürdürülebilir proje başarı faktörlerinin belirlenmesi
Determination of sustainable project success factors ofcommercial recreation enterprises
- Tez No: 840682
- Danışmanlar: PROF. DR. KEREM YILDIRIM ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, İşletme, Sports, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ticari Rekreasyon, Proje, Başarı, Rekabet, Sürdürülebilirlik, Commercial recreation, Project, Success, Competition, Sustainability
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetimi ve Rekreasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Ticari rekreasyon işletmeleri gerçekleştirecekleri her projede sürdürülebilir kalmayı hedefleyerek başarıya ulaşmayı amaçlamaktadır. Ancak sadece kendi bilgi ve deneyimleri ile bunu başarmaları çok zordur. Hedeflerin doğru noktaya ulaşabilmesi ve ticari rekreasyon işletmelerinin başarılı olabilmesi için iyi bir plan ve strateji mutlak koşuldur. Alan yazında ticari rekreasyon işletmelerine ait spesifik başarı faktörlerinin belirlenmemiş olması, işletmelerin bilimsel olarak desteklenememesine sebep olmaktadır. Bu bağlamada araştırmanın amacı ticari rekreasyon işletmelerinde sürdürülebilir proje başarı faktörlerini belirlemektir. Araştırmanın modeli durum çalışmasıdır. Araştırmanın evrenini ticari rekreasyon hizmeti sunan işletmelerin yöneticileri ve çalışanları oluşturmaktadır. Ölçüte dayalı örnekleme ve kartopu örnekleme tekniği ile dokuz farklı ticari rekreasyon hizmet organizasyonundan en az birini sağlayan işletmelerin yöneticileri ve personelleri örnekleme dahil edilmiştir. Görüşme sorularının hazırlanmasında lawshe tekniği, veri toplama tekniği olarak yarı yapılandırılmış görüşme, analiz için ise içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Görüşmelerden elde edilen verilerin analizi sonucunda 58 kod ortaya çıkarılmış ve planlama, sorunlar, çözüm önerileri, analiz ortamları, sürdürülebilirlik uygulamaları, rekabetin zorlukları, sürdürülebilirlik stratejileri, rekabet stratejileri, sürdürülebilirlik ve inovasyon avantajları ve yönetici bakış açısı olmak üzere 10 temaya ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda, ticari rekreasyon işletmelerinde sürdürülebilir proje başarı faktörleri; planlama aşamasında kilit noktalara dikkat etmek, oluşabilecek sorunlara çözüm üretmek, rekabetin güç durumlarını göz önünde bulundurmak, rekabet stratejilerini belirlemek, sürdürülebilir rekabet avantajı uygulamalarının oluşmasını sağlamak ve sürdürülebilirlik stratejileri oluşturmak olarak belirlenmiştir. Tüm bu unsurların birlikte uygulanması, işletmenin sürdürülebilir proje üretmesinde başarılı olmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Commercial recreation businesses aim to achieve success by aiming to remain sustainable in every project they undertake. However, it is very difficult for them to achieve this with only their own knowledge and experience. A good plan and strategy is an absolute must for achieving the right goals and for commercial recreation businesses to be successful. The fact that specific success factors for commercial recreation businesses have not been determined in the literature causes the businesses to not be supported scientifically. In this context, the aim of the research is to determine sustainable project success factors in commercial recreation enterprises. The model of the research is case study. The population of the research consists of managers and employees of businesses providing commercial recreation services. Using criterion-based sampling and snowball sampling techniques, managers and staff of businesses providing at least one of nine different commercial recreation service organizations were included in the sample. Lawshe technique was used to prepare the interview questions, semi-structured interview was used as data collection technique, and content analysis technique was used for analysis. As a result of the analysis of the data obtained from the interviews, 58 codes were revealed and 10 themes were reached: planning, problems, solution suggestions, analysis environments, sustainability practices, challenges of competition, sustainability strategies, competition strategies, sustainability and innovation advantages and manager's perspective. As a result of the research, sustainable project success factors in commercial recreation enterprises; It has been determined as paying attention to key points during the planning stage, producing solutions to possible problems, taking into account the difficult situations of competition, determining competitive strategies, ensuring the formation of sustainable competitive advantage applications and creating sustainability strategies. . Implementing all these elements together will ensure that the business is successful in producing sustainable projects.