Muhasebe meslek mensuplarının iş tatmin düzeylerinin, hile eğilim düzeylerine etkisi
The effect of job satisfaction levels of accounting professionals on fraud tendency levels
- Tez No: 840802
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKİN NEVZAT GÜDELCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Tatmini, Hile Eğilimi, Muhasebe Meslek Mensubu, Job Satışfaction, Cheating Tendency, Professional Accountant
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmanın amacı; muhasebe meslek mensuplarının iş tatmini ve hile eğilimi arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde muhasebede hata ve hile, ikinci bölümünde iş tatmini ile ilgili kavramlar açıklanırken, üçüncü bölümde ise yaptığımız araştırma ile iş tatmini ve hile eğilimi arasındaki ilişki ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda 374 muhasebe meslek mensuplarına anket uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda iş tatmini ile hile eğilimi arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca meslek mensuplarının yaş, cinsiyet, mesleki tecrübe, mesleki unvan gibi demografik özellikler açısından hile eğilimlerinin farklılaşmadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; It is aimed to examine the relationship between job satisfaction and fraud tendency of professional accountants. In the first part of the study, errors and fraud in accounting are explained, in the second part, concepts related to job satisfaction are explained, and in the third part, the relationship between job satisfaction and fraud tendency is tried to be revealed through our research. For this purpose, a survey was administered to 374 professional accountants. As a result of the analysis, a negative significant relationship was determined between job satisfaction and cheating tendency. In addition, it is seen that the cheating tendencies of the professionals do not differ in terms of demographic characteristics such as age, gender, professional experience and professional title.