Hipertansif hastaların diyette tuz tüketimi bilgi düzeyleri, yeme alışkanlıkları ve bunların kan basıncıyla ilişkisi
Dietary salt consumption knowledge levels of hypertensive patients, eating habits and their relationship with blood pressure
  1. Tez No: 840868
  2. Yazar: ARİF BURAK KANIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLVER DERİCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Günlük Tuz Tüketimi, Ambulatuvar Kan Basıncı Ölçümü, Tuz Anketi, 24 Saatlik İdrar Sodyum Atılımı, Kawasaki Formülü, Tanaka Formülü, İntersalt Formülü, Tahmini Sodyum Atılımı Hesaplanması
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Giriş ve Amaç: Tuz birçok çalışmada yüksek kan basıncı ile ilişkili bulunmuş olup günlük tüketim miktarı hipertansiyonda değiştirilebilir bir risk faktörüdür. Günlük tuz tüketimini belirlemek için altın standart 24 saatlik idrarda sodyum atılımını ölçmek olup zahmetli olması sebebiyle farklı popülasyonlarda farklı anketler ve günlük diyet tüketim listeleri geliştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı anket, 24 saatlik idrar, günlük diyette besin tüketim listesi ve spot idrardan Kawasaki, İntersalt ve Tanaka formülleri kullanılarak günlük sodyum alım ve atımını en doğru şekilde tahmin edilmesini sağlamak ve sodyum alımının kan basıncına etkisini katılımcılar üzerinde gözlemlemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel dahiliye ve Nefroloji polikliniğine başvuran, hipertansiyon için en az 3 aydır tedavi alan, GFH>60 olan 106 hastanın prospektif olarak değerlendirilmesi ile oluşturulmuştur. Çalışmaya katılan hastaların cinsiyet, yaş, ek hastalıkları, kan laboratuvar parametreleri, 24 saatlik idrarda sodyum, potasyum atılımları, spot idrarda formüller için gerekli olan kreatinin, potasyum, sodyum değerleri incelenmiştir. Hastalara poliklinik başvurularında 12 soruluk anket uygulanmış ve idrar biriktirdikleri gün 24 saatlik ambulatuvar kan basıncı ölçümlerine başlanmıştır.İstatistiksel analiz SPSS ver.24.0 programı kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya 56 kadın 50 erkek olmak üzere toplamda 106 hasta katıldı. Hastaların yaş ortalaması 53,9±14.5 yıl olarak bulundu. Yapılan ankette yaş arttıkça istatiksel olarak anlamlı şekilde negatif yönde hastaların aldığı bilgi puanlarının azaldığı(p=0.007) ve eğitim düzeyi arttıkça anketten alınan puanların pozitif yönde istatiksel olarak anlamlı şekilde arttığı saptandı(p60 ml/dk olanhasta grubunda oral sodyum, potasyum alımı ve idrarda sodyum, potasyum atılımı için 24 saatlik idrar toplamak gibi zahmetli bir tetkik yerine İntersalt, Kawasaki, Tanaka formülleri kullanılabilir. Daha geniş prospektif çalışmalarla Türk toplumunun günlük sodyum alımını ve idrar sodyum atılımının kısa yoldan gösterilebilmesi için Türk toplumuna özel doğrulanmış anketlere ve formüllere ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: In many studies, salt has been found to be associated with high blood pressure, making it a modifiable risk factor in hypertension. The gold standard for determining daily salt intake is to measure the 24-hour urinary sodium excretion, but due to its inconvenience, different surveys and daily dietary intake lists have been developed in various populations. The aim of this study is to ensure the most accurate prediction of sodium intake using three different formulas based on surveys, 24-hour urine, daily dietary intake lists, and spot urine, and to observe the effect of sodium intake on blood pressure in participants Material and Method: This study was conducted prospectively with the evaluation of 106 patients who had been receiving treatment for hypertension for at least 3 months and had a GFR greater than 60, applying to the General Internal Medicine and Nephrology outpatient clinics of Gazi University Faculty of Medicine Hospital. The patients participating in the study were examined for gender, age, comorbidities, blood laboratory parameters, 24-hour urinary sodium and potassium excretion, as well as creatinine, potassium, and sodium values required for the formulas in spot urine. A 12-question questionnaire was administered to the patients at the outpatient clinic visits, and 24-hour ambulatory blood pressure measurements were initiated on the day they collected urine. Statistical analysis was performed using the SPSS ver.24.0 software. Findings: A total of 106 patients participated in the study, comprising 56 women and 50 men. The mean age of the patients was found to be 53.9±14.5 years. According to the conducted survey, it was observed that as age increases, there is a statistically significant negative correlation (p:0.007) with the information scores obtained by patients, and as the education level increases, there is a statistically significant positive correlation with the scores obtained from the survey(p:0.04).There was a statistically significant low-level correlation found between the 24-hour oral sodium and potassium intake and 24-hour urinary sodium and potassium excretion (p60, instead of collecting cumbersome 24-hour urine samples for oral sodium and potassium intake, as well as urinary sodium and potassium excretion, the Intersalt, Kawasaki, and Tanaka formulas can be used. To demonstrate the daily sodium intake and urinary sodium excretion of the Turkish population more efficiently, new validated questionnaires and formulas are needed through broader prospective studies. Keywords :Daily Salt Consumption, Ambulatory Blood Pressure Measurement, Salt Questionnaire, 24-Hour Urinary Sodium Excretion, Kawasaki Formula, Tanaka Formula, Intersalt Formula, Estimated Sodium Excretion Calculation