Sağlık yapılarının ı̇ç tasarımında nanoteknolojı̇nı̇n etkı̇sı̇
The effect of nanotechnology in interior design of health buildings
- Tez No: 840887
- Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN SEÇER KARİPTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Nano Teknoloji, Nano Malzemeler, Sağlık Tesisleri, Kaplamaları, Küf, Bakteri, Covid, Hijyen., Nano Technology, Nano Materials, Healthcare Facilities, Coatings, Mould, Bacteria, Covid, Hygiene
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
İç kaplamalar, sağlık tesislerinin ortamının çok önemli yönlerinden biridir. Zemin ve duvar kaplamaları, hastanelerin iç mekanlarında sağlıklı bir ortamın sağlanmasında kritik bir rol oynayan unsurlardır. Bu nedenle tasarım sürecinde bitirme malzemelerinin seçim kriterlerine öncelik verilmesi gerekmektedir. Kaplama malzemeleri ve özellikleri, hastanelerde iç tasarımı en çok etkileyen faktörlerden biri olarak kabul edilir. Özellikle hastanelerdeki kritik alanlarda cerrahi, yoğun bakım, acil ve yatan hasta üniteleri gibi belirli bitiş özelliklerine ihtiyaç duyulmaktadır. Nem penetrasyonu, su sızması ve hastane kaynaklı enfeksiyonların meydana gelmesinden sorumlu olan birkaç unsur olarak kabul edilen küf ve küf oluşumu gibi sorunları önlemek için sağlık tesislerinin iç mekanları ve kaplama malzemeleri için özel spesifikasyonlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışma, sağlık hastalarının ve bina sakinlerinin çalışma ortamlarındaki konforunu ve memnuniyetini artırmayı ve hastanelerde hastalıkların yayılmasını engellemeyi amaçlayarak en iyi bina iç tasarım değerlendirmelerini önermeyi hedeflemektedir. Bu bağlamda çalışma, nano malzemelerin değerlendirilmesini ele almak ve bu amacı araştırmak üzere hazırlanmıştır. Nano malzemeler, iç mekanlarda hijyenik tasarımın önemli bir unsurunu oluşturmaktadır. Bu bağlamda, özellikle hastanelerin kritik alanlarında iç mekan tasarımı için hangi tür nano malzemelerin veya uygulamalarının en uygun seçenek olduğu sorusu önemlidir. Bu çalışmanın amacı, nano malzemelerin kaplama malzemelerinin performansını artırarak ve kullanım ömürleri boyunca meydana gelen hasarları ve sorunları azaltarak sağlık tesislerinin iç tasarımını önemli ölçüde iyileştirip iyileştirmediğini belirlemektir. Bu hedefe ulaşmak için, literatür taraması ve nano şirketlerinin laboratuvarlarından elde edilen test sonuçları kullanılmıştır. İç mekan kaplama malzemelerinde kullanılan nano malzemeler iki gruba ayrılmıştır. İlki, hastanelerde karşılaşılan farklı kaplama malzemesi problemlerinin oluşumunu sınırlayarak ayrıca yüzeydeki bakteri, küf ve mantarların varlığını azaltarak enfeksiyon riskine katkıda bulunan geleneksel malzemelerin sorunlarını çözmek için kullanılır. Diğeri ise temizlik ve dezenfeksiyon süreçlerinde kullanılmak üzere tasarlanmıştır ve insan sağlığını olumsuz etkileyebilecek zararlı gazların yayılma riskini azaltır. Böylece nanoteknolojinin kullanımı, hastanelerde sağlıklı bir ortamın korunmasına yardımcı olur..
Özet (Çeviri)
Interior finishes are one of the very important aspects of the environment of healthcare facilities. Floor and wall coverings are elements that play a critical role in providing a healthy environment in the interiors of hospitals. Therefore, it is necessary to prioritise the selection criteria of finishing materials in the design process. Finishing materials and their properties are considered to be one of the factors that most affect interior design in hospitals. Especially in critical areas in hospitals, such as surgery, intensive care, emergency and inpatient units, certain finishing properties are needed. Specific specifications for interiors and finishing materials of healthcare facilities are needed to prevent problems such as moisture penetration, water infiltration, and mould and mildew growth, which are considered as several elements responsible for the occurrence of hospital acquired infections. This study aims to propose the best building interior design considerations, aiming to improve the comfort and satisfaction of healthcare patients and building occupants in their working environment and prevent the spread of diseases in hospitals. In this context, the study is prepared to address the evaluation of nanomaterials and to investigate this aim. Nano materials constitute an important element of hygienic design in interior spaces. In this context, the question of which types of nanomaterials or their applications are the most suitable option for interior design, especially in critical areas of hospitals, is important. The aim of this study is to determine whether nanomaterials can significantly improve the interior design of healthcare facilities by enhancing the performance of cladding materials and reducing damages and problems that occur during their lifetime. To achieve this goal, literature review and test results obtained from the laboratories of nano companies were used. The nano materials used in interior finishing materials are divided into two groups. The first is used to solve the problems of traditional materials that contribute to the risk of infection by limiting the occurrence of different coating material problems encountered in hospitals and reducing the presence of bacteria, mould and fungi on the surface. The other is designed for use in cleaning and disinfection processes, reducing the risk of emission of harmful gases that can adversely affect human health. Thus, the use of nanotechnology helps to maintain a healthy environment in hospitals.