Tiroid nodüllerinde C reaktif protein/ albümin oranının malignite riski ve tiroid fonksiyonlarıyla ilişkisi
The relationship of C reactive protein/albumin ratio with malignancy risk and thyroid functions in thyroid nodules
  1. Tez No: 841092
  2. Yazar: OZAN ABUZER BİÇEN
  3. Danışmanlar: DR. OSMAN MAVİŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tiroid nodülü, tiroid kanseri, C reaktif protein/ albümin oranı, tiroid fonksiyonları, Thyroid nodule, thyroid cancer, C-reactive protein/albumin ratio, thyroid functions
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gaziosmanpaşa Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Tiroid nodülleri toplumda oldukça yaygın görülen tiroid bezi patolojisidir. Tiroid nodüllerinin klinik önemleri, %4.5 ila 6.5'inin malign karakterde olmasıdır. Ana amacın malign nodül tespit etmek olması sebebiyle tiroid ince iğne aspirasyonu biyopsisini (TİİAB) destekleyici, malignite öngörücü, ucuz, noninvaziv ve her sağlık basamağındaki hekimin ulaşabileceği bir yöntem tayin etmek hedeflendi. Amacımız tiroid nodüllerinde C reaktif protein/albümin oranıyla (CAO) malignite riskini öngörmedeki yeri ve tiroid fonksiyonlarıyla ilişkini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Araştırmamızda Ocak 2018-Mart 2023 tarihleri arasında SBÜ Gaziosmanpaşa EAH İç Hastalıkları polikliniğine başvuran 18 yaş üstü tiroid nodülü tanılı hastaların laboratuvar sonuçları, ultrasonografi ve TİİAB sonuçları, doktor notları ve epikriz notları retrospektif olarak taranarak, bilgileri kayıt edildi. Toplamda tiroid nodül tanılı 210 olgu çalışmaya eklendi. Olguların yaşı, cinsiyeti, nodül çapı, laboratuvar tahlillerindeki tiroid fonksiyon testleri, C-reaktif protein, albümin değerleri, C reaktif protein/albümin oranı (CAO) ve ek hastalıkları karşılaştırıldı. Bethesda Kategorisine göre 5 ve 6 olanlar malign grup, 2,3,4 olanlar benign grup olmak üzere iki ana gruba ayrılıp C reaktif protein/albümin oranı (CAO) kıyaslandı. Tüm değerler ve bulgular ana ve alt gruplarda analiz edildi. İstatistiksel analizler için SPSS 28.0 programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 210 hasta, 19-79 yaş aralığında dağılım göstermiştir ve malign hasta grubun yaş ortalaması 49.4±14.4 , benign grubun yaş ortalaması 49.2±11.6 olarak belirlenmiştir. Hastaların %22.9'u erkek ve %77.1'i kadındır. Hastaların %51.9'u malign grupta, %48.1'i benign grubundadır. Malign grubundaki hastaların nodül çapı benign grubundakilerden anlamlı olarak daha yüksekti (p 0.678 olan gruplar arasında TSH, serbest T4, serbest T3 değerleri anlamlı farklılık göstermemiştir (p>0.05). CAO, 0.678 cut off değerinde benign ve malign grubundaki hastaları ayırmada duyarlılık %62.4, pozitif kestirim %68.0, özgüllük %68.3, negatif kestirim %62.7 idi. Sonuç: Bethesda Sistemine göre sınıflandırılan tiroid nodüllerinde CAO ile malignite riski arasında anlamlı ilişki saptadık. CAO gibi ucuz ve her hekimin ulaşabileceği biyokimyasal parametrelerin tiroid maligniteleri ile ilgili yeterli çalışmaları bulunmamaktadır. Bu konuda daha kapsamlı çok merkezli çalışmaların arttırılması gereklidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Thyroid nodules are a highly prevalent thyroid gland pathology in the community. The clinical significance of thyroid nodules is that approximately 4.5% to 6.5% of them are malignant. Given that the primary goal is to detect malignant nodules, the study aims to determine a supportive, predictive, inexpensive, non-invasive method for thyroid fine-needle aspiration biopsy (TFNAB) that can be accessible to healthcare professionals at all levels. Our objective is to investigate the role of the C-reactive protein/albumin ratio (CAR) in predicting malignancy and its relationship with thyroid functions in thyroid nodules. Materials and Methods: Laboratory results, ultrasound, TFNAB results, doctor notes, and discharge summaries of patients aged 18 and over with a diagnosis of thyroid nodules who applied to the Internal Medicine outpatient clinic of SBU Gaziosmanpaşa Training and Research Hospital between January 2018 and March 2023 were retrospectively reviewed and recorded. A total of 210 cases diagnosed with thyroid nodules were included in the study. The age, gender, nodule diameter, thyroid function tests in laboratory analyses, C-reactive protein, albumin values, C-reactive protein/albumin ratio (CAR), and associated diseases of the cases were compared. According to the Bethesda Category, those classified as 5 and 6 were in the malignant group, and those classified as 2, 3, 4 were in the benign group. The C-reactive protein/albumin ratio (CAR) was compared between the two main groups. All values and findings were analyzed in main and subgroups. The SPSS 28.0 program was used for statistical analysis. Results: The 210 patients included in our study were distributed in the age range of 19-79 years, and the average age of the malignant patient group was determined as 49.4±14.4, while the average age of the benign group was 49.2±11.6. 22.9% of the patients were male, and 77.1% were female. 51.9% of the patients were in the malignant group, and 48.1% were in the benign group. The nodule diameter of patients in the malignant group was significantly higher than those in the benign group (p 0.678 (p>0.05). CAR at the 0.678 cutoff value had a sensitivity of 62.4%, positive predictive value of 68.0%, specificity of 68.3%, and negative predictive value of 62.7% in distinguishing between benign and malignant groups. Conclusion: We identified a significant relationship between CAR and the risk of malignancy in thyroid nodules classified according to the Bethesda System. There is a lack of sufficient studies on biochemical parameters, such as CAR, which are inexpensive and accessible to every physician, related to thyroid malignancies. It is necessary to increase the number of more comprehensive multicenter studies in this regard.