İlköğretim ve ortaöğretim kurumlarında müzik dersi dışındaki derslerde müziğin kullanılma durumunun incelenmesi
Inverstigation of the usage of music in lessons other than music lessons in primary and secondary ducation institutions
  1. Tez No: 841163
  2. Yazar: OZAN AMAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM EDA ANGI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik, Disiplinlerarası Yaklaşım, Müziğin Kullanılma Durumu, Branş Derslerinde Müziğin Kullanımı, Konu Öğretiminde Müzik, Music, Interdisciplinary Approach, Usage Of Music, Use Of Music in Branch Courses, Music in Subject Teaching
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırma, ilkokul, ortaokul ve lise seviyelerinde, müzik dersleri dışındaki derslerde müziğin kullanılma durumunu incelemektedir. Araştırma betimsel bir araştırmadır. Genel tarama modellerinden tekil tarama modelini içeren araştırmada, veri toplama aracı olarak kapsam geçerliliğine yönelik uzman görüşleri doğrultusunda son hali oluşturulan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formunda toplanan veriler betimsel analiz yoluyla değerlendirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2022-2023 eğitim öğretim yılı içerisindeki Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı 9 farklı okulda müzik dersi dışındaki branşlarda görev yapan 147 öğretmen oluşmaktadır. İlkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki müzik dışı derslerde, öğretmenlerin müziği derslerinde“konu anlatımı”başta olmak üzere“rahatlama ve motivasyon”ve“dikkat çekme”gibi çeşitli amaçlar doğrultusunda kullandıkları, öğrencilerine konu ile bağlantılı, konun anlaşılmasını kolaylaştıran müzikler dinlettikleri, müziğin derslere sağladığı bilgi ve becerilere ilişkin“bilginin kalıcılığı, ilgi çekme, motivasyon”temalarını önemsedikleri ve ortaokul düzeyinde müziği destekleyici bir öğretim aracı olarak en çok kullanan dersin İngilizce, lise düzeyinde ise Türk Dili ve Edebiyatı dersi olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Ortaya çıkan sonuçlar doğrultusunda katılım sağlayan tüm sınıf ve branş öğretmenleri için müziği derslerine nasıl entegre edilebileceğine yönelik öneriler sunulmuştur. Sonuç olarak, bu araştırma, müziğin diğer derslerle ilişkilendirilerek kullanılmasının eğitim-öğretim sürecine olumlu etki yaratmasını, öğretme ve öğrenme deneyimlerinin yükseltilmesini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This research examines the use of music in courses other than music lessons at primary, secondary and high school levels. The research is a descriptive research. In the research, which included the single screening model, one of the general screening models, a semi-structured interview form, which was finalized in line with expert opinions regarding content validity, was used as a data collection tool. The data collected in the interview form was evaluated through descriptive analysis. The study group of the research consists of 147 teachers working in branches other than music lessons in 9 different schools affiliated with the Ministry of National Education in the 2022-2023 academic year. In non-music courses at primary, secondary and high school levels, teachers use music for various purposes such as“explaining the subject”,“relaxation and motivation”and“attention”in their lessons, they make their students listen to music that is related to the subject and makes it easier to understand the subject, and they say that music provides lessons. It was concluded that they attach importance to the themes of“permanence of knowledge, attracting attention, motivation”regarding knowledge and skills and that the course that uses music most as a supportive teaching tool at the secondary school level is English, and at the high school level it is Turkish Language and Literature. In line with the results, suggestions were made for all participating classroom and branch teachers on how to integrate music into their lessons. As a result, this research emphasizes that the use of music in association with other courses has a positive impact on the education process and increases teaching and learning experiences.