Romantik ilişkilerde güven oluşturma psiko-eğitim programının etkililiğinin incelenmesi
Investigation of the effectiveness psycho-education program for building trust in romantic relationships
  1. Tez No: 841169
  2. Yazar: YİĞİT CAN KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFE AKGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Romantik İlişki, Romantik İlişkide Güven, Romantik İlişki Doyumu, Psiko-Eğitim, Romantic Relationship, Trust in Relationship, Relationship Satisfaction, Relationship, Psycho-Education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırma, romantik ilişkilerde güven oluşturma psiko-eğitim programının güven duygusu ve romantik ilişkide doyum üzerine etkililiğinin incelenmesini amaçlamaktadır. Çalışma nicel araştırma yöntemlerinden yarı deneysel yöntem kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubu Çanakkale ilinde yaşayan ve araştırmaya katılmaya gönüllü 18 yaşından büyük bireylerdir. Çalışma grubu 30 kişiden oluşmaktadır ve bu 30 kişinin yarısı deney diğer yarısı ise kontrol grubunu oluşturmaktadır. Katılımcılar ön test puanlarına göre sıralanmış ve rastgele olarak gruplara atanmıştır. Araştırmanın verileri“Kişisel Bilgi Formu”,“İkili İlişkiler Güven Ölçeği”ve“İlişki Doyum Ölçeği”ile toplanmıştır. Araştırmada kontrol gruplu ön test-son test uygulamalı yarı deneysel model kullanılmıştır. Verilerin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma ve çok değişkenli varyans analizi (MANOVA) kullanılmıştır. Araştırma sonucunda uygulanan psiko-eğitim programının romantik ilişkilerde güveni ve doyumu anlamlı olarak arttırdığı görülmüştür Kontrol grubunda ise anlamlı bir farklılaşma gözlemlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effectiveness of a psycho-education program on building trust in romantic relationships on the sense of trust and satisfaction in romantic relationships. The study was conducted using the quasi-experimental method, one of the quantitative research methods. The study group of the research is individuals over the age of 18 living in Çanakkale province and volunteering to participate in the research. The study group consists of 30 people and half of these 30 people constitute the experimental group and the other half constitute the control group. The participants were ranked according to their pre-test scores and randomly assigned to the groups. The data of the study were collected with“Personal Information Form”,“Dyadic Relationship Trust Scale”and“Relationship Satisfaction Scale”. A quasi-experimental model with control group pretest-posttest was used in the study. Arithmetic mean, standard deviation and multivariate analysis of variance (MANOVA) were used to analyze the data. As a result of the study, it was observed that the psycho-education program significantly increased trust and satisfaction in romantic relationships, while no significant difference was observed in the control group.